Országos Meteorológiai Szolgálat havazás hóesés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ország több részén is havazásra számíthatunk, egyes területeken akár 10 cm hó is hullhat. 

Az éjszaka érkezett mediterrán ciklon csapadékzónája a legtöbb helyen csak lassan, inkább a délutáni órákban kezd el gyengülni, estére többnyire megszűnik a csapadék. Északnyugat felől egyre nagyobb területen vált át havas esőbe, havazásba a halmazállapot az erősödő, néhol viharossá fokozódó északnyugati szél kíséretében. Elsősorban a magasabban fekvő helyeken (~ 300 m felett) érdemi hótakaró kialakulása valószínű, kiemelten a Dunántúli-középhegység, Budai-hegység, Dunakanyar hegyei, Börzsöny térségében akár 10 cm körül is alakulhat a lehulló friss hó mennyisége. Síkvidéken a fagypont körüli, kevéssel afölötti hőmérsékleti értékek miatt bizonytalanabb a kialakuló hóréteg vastagsága, elsősorban Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom megyék, illetve a Dunakanyar térségében több cm-es olvadozó, tapadó hóréteg is összejöhet.

Az Alföldön viszont más lesz a helyzet, ott végig esőre számíthatunk, akár zivatar is kialakulhat a keleti határ közelében, és átmeneti szakadozások is lehetnek a felhőzetben. A hőmérséklet általában 5 és 12 fok közé emelkedik az élénk, erős délnyugati szél mellett a keleti tájakon, ezzel szemben az északnyugati részeken ennél több fokkal hidegebb lesz az idő - írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.