55 éves lett Daniel Craig, akinek magyar származású színésznő a felesége

Daniel Craig érdekesség születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az édesapja miatt is fontos neki James Bond, éttermi mosogatóként is dolgozott, és ő lett a leghosszabban szolgáló 007-es. 55. születésnapját ünnepli a karizmatikus filmcsillag Daniel Craig, az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad róla.

Francia vér is csörgedezik az ereiben


A tősgyökeres angol színész felmenői között természetesen főként briteket találunk, a túlnyomó többségben angol ősök mellett íreket, skótokat és walesieket. De a távoli rokonok között akadnak Angliába menekült francia hugenották is a 16. századból.

Az édesapja miatt is fontos neki James Bond


Gyerekkora egyik első meghatározó moziélményét jelentette az Élni és halni hagyni című James Bond-film. Annál is inkább sokat jelentett neki, mert az édesapjával közösen nézték meg, nem sokkal azután, hogy a szülei elváltak, és Craig az édesanyjával maradt.

Daniel Craig mint James Bond a Nincs idő meghalni filmben Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Nicola Dove - Danjaq - Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) - Universal Pictures - Eon Productions/Nicola Dove

Éttermi mosogatóként is dolgozott


A művészeti tanárként dolgozó édesanyja vezette amatőr színházban kezdett el színészkedni, majd tizenévesen Londonba költözött továbbtanulni és karriert építeni. A színészi pálya pedig döcögősen indult a számára, az első években olyan munkákat kellett vállalnia mellette, mint a felszolgálás és a konyhai mosogatás.

Későn futott be


Már 33 is elmúlt, amikor bemutatták az első olyan mozifilmet, amiben jelentősebb szerepet játszott, és ami szélesebb érdeklődésre számot tartott. Igaz, akkor egyből Angelina Jolie mellett akciózhatott a Lara Croft: Tomb Raiderben.

Angelina Jolie mellett akciózhatott a Lara Croft: Tomb Raiderben Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Magyar származású világsztár a felesége


24 és 26 éves kora között tartott az első házassága a skót színésznő Fiona Loundonnal, amiből egy lány, az azóta szintén színésznővé cseperedett Ella Craig született. A második házassága 2011 óta tart a magyar származású sztárszínésznő Rachel Weisz oldalán, szintén egy közös gyerekkel.

Daniel Craig és felesége, Rachel Weisz Forrás: AFP/Valerie Macon/Valerie Macon

Szerepelt magyar filmben is


Daniel Craig még nem számított igazi hírességnek, amikor a Sorstalanságban feltűnt egy rövidke szerepben. A Nobel-díjas regényből készült filmben a koncentrációs tábort felszabadító amerikai sereg egyik tisztjét alakította.

Koltai Lajos rendező Daniel Craig amerikai színészt és Nagy Marcellt, a főszereplőt instruálja Forrás: MTI/Sándor Katalin

James Bond kedvéért szokott le a dohányzásról


Amikor megkapta a 007-es ügynök szerepét, abbahagyta a dohányzást, mert tudta, hogy topformában kell lennie a következő évek filmjeinek akciójeleneteihez. Emellett komoly edzésprogramba is kezdett, és közel 10 kiló izmot pakolt magára a Casino Royale forgatásáig.

Ő lett a leghosszabb ideig szolgáló 007-es


Összesen öt filmben játszotta el őfelsége titkosügynökét. Az első és az utolsó bemutatója között 15 év telt el, ennél hosszabban pedig egyetlen korábbi színész sem alakította James Bondot. Van néhány másik tulajdonság is, amivel egyedülálló a szerepben: ő az egyetlen szőke Bond, egíedül neki születik gyereke 007-esként, és ő az egyetlen, aki meghal a szerepben.

Arctalanul szerepelt a Star Warsban


Nagy Star Wars-rajongó, és Az ébredő erőben poénból elvállalt egy láthatatlan szerepet: végig arcot takaró sisakban alakítja egyetlen jelenet erejéig azt a birodalmi rohamosztagost, akit a főszereplő Rey a Jedik elmetrükkjével ver át.

Újabban nyomozót alakít


A James Bond-filmek után egy másik sikerszériába vágott bele: a Tőrbe ejtve-krimikben az agyafúrt nyomozó Benoit Blanc-ot játssza. Az üveghagyma című friss második részből pedig az is kiderül, hogy Blanc egy férfival él együtt, akit történetesen Hugh Grant alakít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.