fosszilis tüzelőanyagok klímakatasztrófa António Guterres karbonsemlegesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberiségnek van még esélye arra, hogy elejét vegye a klímaváltozás legsúlyosabb káros következményeinek, de ehhez 2035-ig csaknem kétharmadával csökkenteni kell a karbonszennyezést és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását - figyelmeztetett hétfői jelentésében az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC).

"Az emberiség vékony jégen jár, és ez a jég gyorsan olvad" - kommentálta a jelentést António Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerint klímaügyben minden fronton cselekedni kell, mindenhol mindent egyszerre meg kell tenni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Guterres követelte, hogy a világ hagyjon fel az új fosszilis tüzelőanyagok felkutatásával, a gazdag országok pedig 2040-ig mondjanak le a szénről, az olajról és a gázról. A főtitkár szerint a gazdag országokban 2030-ig, a szegényebb országokban pedig 2040-ig fel kell hagyni a szén felhasználásával.

Felszólította a fejlett országokat, hogy 2035-ig térjenek át a karbonsemleges villamosáram-termelésre, vagyis hagyjanak fel az áramtermeléssel gáztüzelésű hőerőművekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.