Szfinxszerű ókori római szobrot fedeztek fel egyiptomi régészek

Forrás: Shutterstock / Készítette: Elnur -
Szfinx Egyiptom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szfinxszerű ókori római szobrot találtak egyiptomi régészek az ország déli részén, Kairótól 450 kilométerre - közölte az egyiptomi régészeti hatóság.

A lelet a Kena kormányzóságban található denderai templomnál folyó ásatásokon került elő. A denderai templom egy 9,8 hektáros területen elterülő vallási komplexum, amelynek közepén a Hathor-templom áll.

A mészkőből épült szentély feltárásakor a régészek két réteget találtak: az alsó rétegben volt az a bizánci korból származó, vályogtéglából készült vízgyűjtő medence, amelyből a római kori szfinx került elő.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock / Készítette: Elnur

A feltáráson dolgozó régészek szerint a szfinx mosolygó arca valószínűleg Claudius római császár vonásait tükrözi, aki 41. és 54. között terjesztette ki Róma hatalmát Afrika északi részére. A szfinx fején egy fáraók által viselt fejdísz látható, a homloka fölött pedig egy kobra, ami az isteni tekintélyt és a királyi hatalmat jelképezte - írta a HeritageDaily.com portál.

A régészek tovább tanulmányozzák a leletet, és alaposan megvizsgálják a szobron található jeleket és feliratokat, amelyek további információkkal szolgálhatnak az eredetéről és származási helyéről.
A szfinx sokkal kisebb, mint a gízai piramisoknál látható, híres, 20 méter magas szfinx. A régészek egy római kori kőlapot is találtak, amely feliratokat tartalmazott - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.