Történelmi szakácskönyveket árvereznek el Párizsban: félmillió euró is lehet egy darab

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Naupold -
Párizs árverezés szakácskönyv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Pierre de Crombrugghe belga báró könyvtárából származó, 200 történelmi szakácskönyvet árvereznek el a héten Párizsban, a legértékesebb darab árát félmillió euró körülire becsülik.

A gasztronómiáért és a könyvekért egyaránt rajongó báró 15 ezer kötetes könyvtárának öt évszázad szakácsművészetét bemutató receptkönyveit szerdáig láthatják az érdeklődők a Christie's aukciósház párizsi központjában. Az online árverést csütörtökön tartják. A szakácskönyvgyűjteményt "a legteljesebb, magánkézben lévő francia nyelvű gasztronómiai kollekciók között" tartják számon.

A könyvekben számos konyhai technológia leírása szerepel, köztük a húsok feldarabolása, a sütés és a fagyasztott desszertek készítése, de külön figyelmet szentelnek például a teának és a kávénak, a bornak vagy a szarvasgombának. A gyűjteményben a terítéssel és a szalvétahajtogatással foglalkozó könyvek is találhatók.

A könyvgyűjtemény fő ékessége a Cuisinier Taillevant, más néven Le Viandier, egy késő középkori francia receptkönyv, amelyet általában a francia királyok mesterszakácsának, Guillaume Tirelnek, más néven Taillevent-nak tulajdonítanak.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Naupold

Az első illusztrált, francia nyelvű szakácskönyvritkaságot 1495 táján adták ki Lyonban. A kötetet egy tűzhelynél álló szakácsot ábrázoló fametszet díszíti. Az aukcióra kerülő példány az egyetlen teljes egészében fennmaradt darab, a becslések szerint 400-600 ezer euróért (156-234 millió forintért) kelhet el. Rajta kívül csak négy fennmaradt példány ismert, és mindegyik közgyűjteményben található.

A gyűjtemény egy másik gyöngyszeme az a kéziratos formában fennmaradt, több ezer receptet leíró mű, amely a 19. század gazdaságosabb, modernebb gasztronómiájára reflektál. A Guide Culinaire d'Escoffier második kiadásából származó példányt ma is a hagyományos francia konyha sarokkövének tekintik. Számos alapreceptet tartalmaz, köztük szószokét, előételekét, levesekét és sültekét. Az alapmű 15-20 ezer euróért (5,8-7,8 millió forintért) kelhet el az aukciósház becslése szerint - írja az MTI.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.