Most volt utoljára óraátállítás Grönlandon

Forrás: AFP/Odd Andersen -
óraátállítás Grönland időszámítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Grönlandon a parlament tavaly novemberben szavazta meg, hogy 2023 tavaszán legyen az utolsó óraátállítás, így a világ legnagyobb szigetén ezentúl állandóan nyári időszámítás szerint számolják az időt.

Ez a döntés Európa és az Egyesült Államok számára is példaértékű lehet, ahol az óraátállítás továbbra is érvényben van.

A grönlandiak számára több előny is adódik a döntésből. Egyrészt délutánonként a napsütéses időszak egy órával hosszabb lesz, ami a lakosság számára kellemesebbé teszi a mindennapokat. Másrészt az állandó nyári időszámítás miatt az európai és távolabbi üzleti kapcsolatok lebonyolítására is több idejük marad majd a helyieknek.

Forrás: AFP/Odd Andersen

Az óraátállítás megszüntetése után Grönland három órával lesz lemaradva Koppenhága és a legtöbb európai ország mögött. A sziget földrajzilag az észak-amerikai kontinenshez tartozik, geopolitikailag azonban Európához kötődik. Grönland 56 ezer lakosa főként inuit őslakosokból áll, akik mostantól élvezhetik az óraátállítás megszüntetésének előnyeit – írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.