Hiába kéri hazája a Nagy-Britanniában meghalt herceg maradványait, a Buckingham-palota nem adja: ez az oka

Forrás: Shutterstock -
Szent György-kápolna maradvány Buckingham-palota
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Buckingham-palota ismét elutasította egy Nagy-Britanniában meghalt etiópiai királyfi maradványainak visszaszolgáltatását a herceg rokonainak a leszármazottak és Addisz-Abeba többszöri kérése ellenére sem - derült ki a BBC hírportáljának tudósításából.

Alemajehu herceg gyerekkorában került a brit hadsereg fogságába, miután a britek 1868-ban az akkori Abesszíniában legyőzték az apját, II. Tevodrosz etióp császárt, aki a fogság helyett inkább az öngyilkosságot választotta.

A herceget és édesanyját, Tiruvorkot a hadsereg magával vitte, ám a császárné a tengeri úton meghalt.
Alemajehut Viktória királynő nagyra tartotta, és mikor a herceg 18 évesen tüdőgyulladásban meghalt, elrendelte, hogy a Windsori kastélyban található Szent György-kápolnában temessék el.

A Buckingham-palota Forrás: Shutterstock

Naplójában Viktória aggodalmának adott hangot, hogy a herceg nem találja a helyét az Egyesült Királyságban, ahol "úgy érzi, az emberek megbámulják a bőrszíne miatt". A Buckingham-palota szóvivője hétfőn a sajtóval azt közölte, "nagyon valószínűtlen", hogy az exhumálás a sír mellett eltemetettek nyughelyének megzavarása nélkül sikeres lenne.

A tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő szintén a kápolnában van eltemetve. A hazájában a bibliai Salamon király elszármazottjának tartott Alemajehu herceg emléke ma is eleven Etiópiában: 1924-es londoni látogatása során Hailé Szelasszié etióp császár emléktáblát helyezett el a herceg sírján, 2007-ben pedig Girma Volde-Dzsordzsisz akkori etióp elnök már felszólította II. Erzsébetet a maradványok hazaszállítására - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.