Megbírságoltak egy római temetőt, mert felvésték az anyák nevét az elvetetett magzataik sírjaira

Forrás: NurPhoto via AFP/Manuel Dorati/NurPhoto/Manuel Dorati -
adatvédelem Róma temető közegészségügyi hivatal terhesség-megszakítás
Az olasz adatvédelmi hatóság pénzbírsággal sújtotta Róma városát és a helyi temetkezési vállalatot, miután a sírokon feltüntették az abortusz útján elvetetett magzatok anyáinak nevét.

A hatósághoz 2020-ban érkezett bejelentés, hogy Róma legnagyobb temetőjében a művi vetéléssel elvetetett magzatoknak fenntartott parcellákban, az ott sorakozó fehér keresztekre felírták az anyák neveit.

Az adatvédelemért felelős ombudsmani hivatal 176 ezer euróra, azaz több mint 65 millió forintra bírságolta Róma városát, és további 239 ezer euróra, vagyis több mint 83 ezer forintra az önkormányzati tulajdonban levő temetkezési vállalatot (AMA). A római közegészségügyi hivatal hatósági figyelmeztetésben részesült.

Prima Porta temető, Róma, terhességmegszakítással elvetetett magzatok parcellája Forrás: NurPhoto via AFP/Manuel Dorati/NurPhoto/Manuel Dorati

A hatályos jogszabályok értelmében a huszadik terhességi hét előtt - más okok miatt - elhunyt magzatokat kizárólag szülői kérésre temetik el, a halva született gyermekek esetében a temetést minden esetben biztosítja a főváros és a temetkezési vállalat. Az abortusszal elvetett magzatok esetében a temetést a közegészségügyi hivatal rendeli el, szülői kérelem nélkül is.

Az adatvédelmi hatóság vizsgálata alapján az abortuszt követően eltemetett magzatok anyjának nevét a közegészségügyi hivatal továbbította a temetkezési vállalatnak, amely azt feltüntette a sírhelyeken álló kereszteken. Ez azért történhetett meg, mert a temetkezési vállalat nem vette figyelembe, hogy a síron az elhunyt nevét vagy adatait kell megjelölni.

Az adatvédelmi hatóság az ügyben érdekelt intézmények számára elrendelte az érzékeny személyi adatok védelmének megerősítését annak érdekében, hogy semmilyen módon ne lehessen azonosítani a magzatukról lemondó nőket.

A római főpolgármesteri hivatal az utóbbi három évben leszedette a keresztekről a neveket, és a több száz kereszten jelenleg már csak egy azonosítószám látható - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.