Sikeresen zárultak a struktúraváltást támogató képzések

Forrás: NSZFH -
PR cikk járvány program NSZFH Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) 2020. augusztus 1-jén indította az „Egyes szakmák digitális tananyagfejlesztése, struktúraváltást támogató informatikai képzések” című projektjét, amely 12,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósult meg.
Forrás: NSZFH

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági és munkaerőpiaci helyzetre reagálva a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) 2020. augusztus 1-jén indította az „Egyes szakmák digitális tananyagfejlesztése, struktúraváltást támogató informatikai képzések” című projektjét.

A kormány által 2020 tavaszán létrehozott Gazdaságvédelmi Akcióterv célja az volt, hogy enyhítse a kialakult veszélyhelyzet esetleges negatív munkaerőpiaci hatásait. A kormány a munkavállalók és az álláskeresők számára új, a válságban is hasznosítható kompetenciákat nyújtó felnőttképzési program keretében biztosította a lehetőséget a karrierváltásra azoknak, akiknek veszélybe került a munkahelye a járvány következtében.

Mindezek alapján a 2020 májusában indult az Újratervezés Program, amely 3 év alatt összesen 82 ezer felnőtt számára nyújtott lehetőséget alapszintű informatikai ismeretek megszerzésére, digitális kompetenciáinak fejlesztésére. Ilyen nagyszabású, ingyenes online informatikai képzésre korábban nem volt példa Magyarországon. A jelentkezők közül több mint 13 ezer fő kapott részvételi igazolást vagy tanúsítványt; közülük választották ki a magasabb szintű Struktúraváltó Program résztvevőit.

A piacképes, gyakorlatorientált, 8 féle informatikai képzésen közel 2000 fő vett részt állami támogatással. A résztvevők a képzések során akár két képesítést is szerezhettek, így a harmadik ütem képzéseinek lezárásakor már közel 2700 képesítő bizonyítvány került átadásra. A résztvevők a kérdőívek alapján kifejezetten elégedettek voltak az oktatókkal és a képzés színvonalával is. Az alacsony lemorzsolódás és a kiváló vizsgaeredmények (4,5 fölötti csoportátlagok) is egyértelmű visszajelzések a program sikerességéről.

A programban az NSZFH, mint konzorciumvezető a Struktúraváltást támogató informatikai képzéseket biztosította a résztvevőknek, az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. konzorciumi tagként pedig az egyes szakmák digitális tananyagfejlesztését végezte.

A projekt 2023. augusztus 31-én zárul, további eredményeiről részletes információk a https://ujratervezes.nive.hu/ oldalon találhatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.