Tizenkét év fegyházra ítélték a nagymamája halálában vétkesnek talált férfit

Forrás: Shutterstock -
nagymama börtönbüntetés idős asszony fia
Tizenkét év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a férfit, aki mozgásképtelen nagymamájának gondozását elmulasztotta, és az idős asszony meghalt. A bíróság szerdai közleménye szerint a vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésben találták bűnösnek.

Az ítélet szerint nagykorúvá válását követően a férfi 2019-ben a több súlyos alapbetegségben szenvedő nagymamájához költözött azzal, hogy a lakhatásért, eltartásért cserébe segít a háztartásban, illetve ápolja, gondozza beteg nagymamáját. Az asszony 2020 áprilisában kórházba került, majd pár nappal később otthonába bocsátották úgy, hogy az ágyából felkelni, önállóan magát ellátni nem volt képes.

Tizenkét év fegyházra ítélték a nagymamája halálában vétkesnek talált férfit Forrás: Shutterstock

Unokája a korábbi megállapodásuk és hozzátartozói kötelessége ellenére nem gondoskodott nagymamájáról, akinek az állapota emiatt rohamosan romlani kezdett. Az idős asszony néhány hét múlva újra kórházba került, mivel a lánya - agresszív fia miatt rendőri biztosítás mellett - a körzeti orvossal együtt elment az idős nő lakására, amikor már életveszélyes állapotban volt; a szakszerű orvosi ellátás ellenére május 1-jén meghalt.

Halálához természetes okú betegségei vezettek, amit felgyorsított a vádlott által szándékosan elhagyott ápolás, gondozás - írta a törvényszék.

Az ítélet meghozatalakor a bíróság figyelembe vette, hogy bár a sértett halálához a vádlott tudatos mulasztása vezetett, ez a koronavírus-járvány legfelfokozottabb időszakában történt. A közlemény szerint súlyosbító körülmény volt, hogy hozzátartozója sérelmére követte el a bűncselekményt.
Az ítélet nem jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.