Hollywood új sztárja máig abból él, hogy a gimis haverjaival hülyéskedik – ismerd meg Andy Samberget

Andy Samberg magazin komikus születésnap
45. születésnapját ünnepli a komikussztár Andy Samberg, aki az online teret és a tévét már meghódította a poénjaival, és Hollywoodot is egyre inkább beveszi az olyan sikervígjátékaival, mint a Palm Springs. A jeles alkalomból egy csokornyi róla szóló érdekességgel köszöntjük.

Tévéműsorban derült fény a származása titkára

Tanár anya és fotós apa gyermekeként született 1978. augusztus 18-án Kaliforniában. Apai oldalon Lengyel- és Oroszországból kivándorolt zsidók az ősei, az édesanyját viszont kisbabaként örökbe fogadták, így nem tudott semmit a felmenőiről. Egy családfakutató tévéshow viszont kiderítette, hogy Samberg anyai nagymamája egy második világháború elől Amerikába menekült zsidó lány, nagyapja pedig egy szicíliai fiú volt, akik azért mondtak le a gyerekükről, mert mindketten még csak iskolás korúak voltak.

Andy Samberg

Forrás: © Matt Baron/BEImages/Northfoto

Igazából nem is Andy

David A. J. Samberg a hivatalos születési neve, amit ötéves korában, a saját kérésére Andy Sambergre változtattak a szülei. A beceneve viszont mégse ez lett: a barátai és családtagjai Ardy-nak szólítják.

Egy gyerekkori csíny során talált rá a hivatására

Kisgyerekként kiszökött késő este a nappaliba, hogy pankrációt nézhessen a tévében, de közben a Saturday Night Live komédiaműsorra talált rá, ami meghatározó élménynek bizonyult. Attól kezdve komikusnak készült, és aztán évekkel később ő lett a Saturday Night Live egyik sztárja.

Abból él, hogy a gimis haverjaival hülyéskedik

A középsuliban még a gördeszkázás hozta össze Akiva Schafferrel és Jorma Tacconéval, akikkel már akkoriban imádtak együtt hülyéskedni és poénokon ötletelni. Az egyetem után pedig újra egymásra találtak, és megalakították a Lonely Island csapatot, amit a közös albérletük épülete után neveztek el. Először vicces YouTube-videókkal lettek népszerűek, majd jöttek a tévés és mozis felkérések is, a srácok pedig máig együtt dolgoznak.

A szereplőtársához nem csak a Brooklyn 99-ban fűzte különleges kapcsolat

Samberget a legtöbben valószínűleg a Brooklyn 99: Nem százas körzet sorozatból ismerik, amiben 8 éven és 153 epizódon át alakított egy kissé infantilis zsarut. Az egyik szereplőtársa, Chelsea Peretti teljesen véletlenül korábban az általános iskolában osztálytársa volt, ez pedig annyira megtetszett a sorozat alkotóinak, hogy a karaktereik közé is írtak egy ugyanilyen kapcsolatot.

Szereti a fura műfajokat

Az egyetemen experimentális film szakon szerzett diplomát, és azóta is szeret kísérletezni a filmes zsánerekkel. A Lonely Island legsikeresebb produkciói olyan áldokumentumfilmek lettek, amelyek tréfát űztek a kerékpársportból (A gyógyszer útja), a teniszből (7 nap a pokolban) vagy éppen a könnyűzenei világból (Popsztár: Soha nem állj le (a soha le nem állással)).

Ő az egyik legkeresettebb hollywoodi hang

Nagyon karakteres orgánummal rendelkezik, ezt pedig rendszeresen kamatoztatja animációs filmekben és sorozatokban. A Hotel Transylvania- és Derült égből fasírt-filmekben, a Csimpilótákban, a Gólyákban és a Chip és Dale-mozifilmben is jelentős szerepet alakított a hangjával.

A bálványát vette el feleségül

Már azelőtt óriási rajongója volt az énekesnő Joanna Newsomnak, hogy személyesen megismerhette volna. Ez végül Newsom egyik koncertjén történt meg, és utána gyorsan szárba szökkent köztük a szerelem. 2013 óta házasságban is élnek, és idén februárban született meg a második gyerekük.

Andy Samberg és Joanna Newsom Forrás: AFP/Mark Ralston

Örök romantikára készül

A legutóbbi munkáit a Pókember: A Pókverzumon túl és a Digman! sorozat szinkronszerepei jelentették, de jövőre két mozifilmben is felbukkan majd. A Lee című második világháborús filmben Kate Winslet oldalán szerepel majd, a 42.6 Years romantikus sci-fiben pedig olyan férfit alakít, aki négy évtizednyi hibernáció után is ugyanazt a nőt szereti, hiába öregedett meg vele ellentétben a másik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.