Ennél rosszabb hírt nem is kaphattunk volna a fagyos kontinensről: virágok nőnek az Antarktiszon

Forrás: jodeng/pixabay -
globális felmelegedés antarktisz ökoszisztéma növényzet éghajlat
A tavasz színpompás hírnökei általában jót jelentenek, de nem az Antarktiszon.

A fagyos kontinensen mindössze két virágos növényfaj él: az antarktiszi szőrfű és az antarktiszi gyöngyfű.

Mivel többnyire jég és hó borítja, korábban nem sok hely jutott a növényeknek, ott nincsenek fák vagy cserjék, és az éghajlaton megélő növények is csak néhány szigeten jelennek meg.

Azonban a globális felmeleedés miatt az Antarktiszon folyamatosan olvad a jég, a kutatók szerint ennek következtében a növények gyorsabban fejlődnek.

antarktisz Forrás: jodeng/pixabay

Nicoletta Cannone, az olaszországi Insubria Egyetem munkatársa és kollégái 2009 és 2019 között az Antarktisz két őshonos növényének növekedését mérték a Dél-Orkney-szigeteken található Signy-sziget több részén.

Az eredményeket az elmúlt 50 év felméréseivel összevetve azt találták, hogy a termőhelyeken nemcsak sűrűbb lett a növényzet, hanem az éghajlat melegedésével évről évre gyorsabban is nőttek a virágok.

Az eredmények megdöbbentőek voltak: az antarktiszi szőrfű 2009-2019-ben annyit nőtt, mint 1960-tól 2009-ig összesen az 50 év alatt.

Az antarktiszi gyöngyvirág még gyorsabban fejlődött, és ugyanabban az időszakban ötször többet nőtt, mint a szörfű.

A kutatók szerint ez egy fordulópont: „A felgyorsult terjeszkedés egyértelmű a régióban. Ez a kutatás adja az első átfogó adathalmazt, amely megmutatja, milyen gyorsan és milyen sűrűn bővülhetnek a növénytársulások" - mondta el egyikük az Uniladnek.

A kutatók elismerték, hogy számos tényező befolyásolhatja a növények növekedését, de egyértelmű a kapcsolat az éghajlatváltozással. Az emelkedő hőmérséklet pedig azt is lehetővé teheti, hogy az invazív fajok megtelepedjenek a kontinensen, és túlnőjenek az őshonos növényeken, ami destabilizálhatja a helyi ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget.

„Ha az Antarktisz más területein is bekövetkezik hasonló változás, az azt jelenti, hogy az antarktiszi táj és a biológiai sokféleség gyorsan megváltozhat" – figyelmeztetnek a kutatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.