Magyar mentőcsoportok indultak az árvíz sújtotta Líbiába: tízezer ember tűnt el, hatezren meghaltak

Líbia Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat árvíz
A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport 46 emberrel és három kutyával indult útnak az árvíz sújtotta Líbiába a magyar kormány támogatásával.

Magyarország kormánya a Hungary Helps - Magyarország segít programon keresztül 14 millió forint értékben támogatja a kiutazó csapatokat, a Magyar Honvédség pedig a kiutazásukban nyújt segítséget. Katonai szállítórepülőjével utaztak a törökországi Izmirbe, ahol a török katasztrófavédelmi szervezet (AFAD) várta őket, majd hajóval indultak Líbia irányába. A Pest megyei Kutató-mentő szolgálat azt írta közösségi oldalán, valószínűleg életük legnehezebb néhány napja előtt állnak.


Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára azt írta közösségi oldalán, hogy Líbiát hétfőn bibliai méretű katasztrófa súlytotta. Az országot akkora vihar érte, amely Derna kikötővárosában áttörte a várost a tengertől elválasztó gátakat, a beáramló víz pedig egész kerületeket sodort el. Eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel.





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.