Tragédiákkal teli élete volt Edith Piafnak: édesanyja elhagyta, elvesztette gyermekét és élete szerelmét

veszteség magazin függőség Edith Piaf karrier
60 éve halt meg a legendás Edith Piaf, akinek sikerült az, ami keveseknek: a nyomorból felemelkedve híres és elismert sztár lett. Ugyanakkor hiába ünnepelték világszerte, igazi boldogságban sosem volt része, élete során számos veszteség érte.

Edith Gassion 1915-ben született Párizsban egy szegény családban. Édesanyja bárénekesnő, édesapja artista volt.

Két hónapos volt, amikor édesanyja a karriert választotta és elhagyta, ezután rövid ideig anyai nagyanyjával élt, majd 1916-ban apai nagyanyjához került egy bordélyházba Normandiába.

A kislány hányatott sorsa tovább rosszabbodott, amikor 4 évesen részlegesen megvakult szaruhártya-gyulladás miatt, melyből akkor gyógyult meg, amikor a prostituáltak egy zarándokútra vitték 7 évesen. Piaf ezt isteni csodának tartotta és élete végéig vallásos maradt. Miután meggyógyult, édesapja magához vette és vándorcirkuszokban dolgoztatta. A fiatal lány többször elszökött, majd 15 éves korában végleg elhagyta bántalmazó apját, hogy legjobb barátjával, Simone Berteauttal együtt zenélhessen.

EDITH PIAF Forrás: © Lipnitzki / Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Edith 1932-ben, 17 évesen beleszeretett Louis Dupontba, egy kézbesítő fiúba, hamarosan teherbe esett és 1933-ban megszületett lánya, Marcelle. Louis azt szerette volna, hogy rendes állása legyen, ezért Edith rövid ideig egy gyárban dolgozott, de hamar rájött, hogy ez neki nem megy és inkább elhagyta szerelmét, hogy újra legjobb barátnőjével éljen.

Kétéves volt a kislánya, amikor agyhártyagyulladást kapott és meghalt. Edith prostitúcióhoz folyamodott, hogy pénzt keressen és el tudja őt temetni. Soha többé nem esett teherbe.

1935-ben kezdtek jóra fordulni a dolgok, amikor Louis Leplée felkérte Edithtet, hogy énekeljen az éjszakai klubjában közvetlenül a Champs-Elysées mellett. A férfi felismerte, hogy milyen potenciál rejtőzik a tehetséges lányban, „kis veréb"-nek becézte és azt tanácsolta neki, hogy csak feketét hordjon a színpadon. Edithből pillanatok alatt sztár lett, két albuma is megjelent abban az évben. 1936-ban Louis Leplée-t maffiózók gyilkolták meg és az énekesnőt is meggyanúsították, hogy köze van a bűncselekménynek, Raymond Asso producer azonban felkarolta, nevét Edith Piafra változtatta, távol tartotta a kétes alakoktól és arra kérte, hogy énekeljen mindarról, amin eddig keresztülment.

Raymond Asso producer felkarolta, nevét Edith Piafra változtatta, távol tartotta a kétes alakoktól és arra kérte, hogy énekeljen mindarról, amin eddig keresztülment Forrás: AFP/-

Amikor kitört a második világháború, az énekesnő tovább dolgozott és egyre több saját dalt írt. Edith alig járt iskolába, soha nem tanult meg kottát olvasni, nem tanult zeneelméletet, nem tudott hangszeren játszani. Őstehetség volt, dalszövegeket írt, elénekelte hozzá a dallamokat a zenészeknek, akik aztán mindent lejegyeztek.

Bár nehéz élete volt, a színpadon mindig nagyon szórakoztató és vicces volt. Élvezte az életet, szeretett inni, bulizni és táncolni, sok szeretője volt,

meglehetősen nyitottan állt a szexhez, ami talán annak is köszönhető volt, hogy egy bordélyházban nevelkedett - írja a The Connexion.

1944-ben feltűnt a Moulin Rouge-ban és viszonyt kezdett Yves Montanddal Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Societe Universelle de Films

1944-ben feltűnt a Moulin Rouge-ban és viszonyt kezdett Yves Montanddal. Ebben az évben haltak meg a szülei, édesapját lányával egy parcellába temette el, míg édesanyja egy másik temetőbe került. 1945-ben megírta ikonikus slágerét, a La Vie en Rose-t, 1947-ben teltházas koncertsorozatot adott New Yorkban és

beleszeretett Marcel Cerdan bokszbajnokba. A férfival közös házat vettek, Edith végre boldog volt, az idill azonban nem tartott sokáig, szerelme 1949-ben életét vesztette egy repülőgépbalesetben, miközben épp hozzá repült New Yorkba.

Piaf beleszeretett Marcel Cerdan bokszbajnokba Forrás: AFP/-

Ez már Edithnek is sok volt, bánatát alkoholba és morfiumba fojtotta, majd 1951-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, aminek következtében szintén morfiumot írtak fel neki az orvosok. 1953-ban elvonóra ment, hogy megszabaduljon függőségeitől, a morfiumról sikerült is lejönnie, ugyanakkor egyre gyakrabban szenvedett reumás izületi gyulladásban, melyre kortizont írtak fel neki. Népszerűsége egyre szárnyalt, szerelmi élete azonban viharos volt, kapcsolatból kapcsolatba menekült, az egészsége pedig egyre romlott. 1958-ban újra súlyos autóbalesetet szenvedett,

1959-ben pedig összeesett a színpadon, de ő megállás nélkül csak dolgozott és dolgozott. Hamarosan kiderült, hogy áttétes rákja van, ő azonban akkor sem állt le a fellépésekkel.

1962-ben hozzáment feleségül a mindössze 26 éves Théo Sarapohoz, akit felkarolt és megpróbált önálló énekesként is elindítani Forrás: AFP/-

Kimerülten és betegen, 1962-ben hozzáment feleségül a mindössze 26 éves Théo Sarapohoz, akit felkarolt és megpróbált önálló énekesként is elindítani. 1963 elején vette fel a L'Homme de Berlin című dalát, majd ugyanebben az évben október 10-én, 47 évesen örökre elaludt. Utolsó szavai állítólag a következők voltak:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.