Egykori tanára vallott Karikó Katalinról: "Már diákkorában kiemelkedett a társai közül"

Forrás: MTI/Balogh Zoltán -
gimnázium Karikó Katalin Tóth Albert tanár Nobel-díj
Elsők között értesült Karikó Katalin Nobel-díjáról volt tanára, Tóth Albert, aki megszerettette a kutatóbiológussal a biológiát. Elmondta, már gimánziumban kiemelkedett társai közül Katalin, akiben az is a csodálatos, hogy a szüleitől örökölt értékrendjét, vagyis a tisztességet megtartotta.

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért - szólt a hír, amiről az egykori bilológia tanára az elsők között értesült. Tóth Albert ma már nyugdíjas, de elevenen emlékszik, milyen volt diákként Karikó Katalin.

Karikó Katalin Forrás: MTI/Balogh Zoltán

„Annyira leromlott az állapotom, hogy kimondhatom: megjártam a túlvilágot. Amikor már jobban lettem, Kati küldött nekem gyógyszereket a Debrecenben lakó fiamon keresztül" - árulta el a Borsnak Tóth Albert, aki azt is elmondta, a biokémikus sosem felejtette el, honnan jött.

Tóth Albert egykori bilológia tanár Forrás: Vaskó Tamás

Kati egész eddigi élete az értékteremtésről szólt.

Karikó Katalin abban a gimnáziumban nyerte első tanulmányi versenyét, valamint ő felelt a szertárért is, amelyben egy másik komoly tudós is támogatta. "Katinak abban is érdemi része volt, hogy levelezőpartnere, Szent-Györgyi Albert maga is a szertár komoly támogatója lett. Azt hiszem, bárki megértheti, milyen nagy szó volt, egy akkor már Nobel-díjas tudós kapcsolatot ápolt egy gimnazistával" - mondta az egykori tanár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.