"Ördögi" üstökös száguld a Föld felé: háromszor akkora mint a Mount Everest és szarvakat növesztett

Forrás: Shutterstock/Marko Aliaksandr -
üstökös föld űrszikla Pons-Brooks gáz
Az óriási üstökös már többször felrobbant az elmúlt hetekben, miközben a Föld felé tart. Körülbelül háromszor akkora, mint a Mount Everest, először 1812-ben fedezték fel, és jövő év júniusában éri el a bolygónkhoz legközelebbi pontját.

A 12P/Pons-Brooks nevű űrsziklát "hideg vulkánként" is emlegetik, mivel jeget és gázt lövell ki magából az űrbe. Emiatt kapta az ördögi jelzőt is, úgy néz ki, mintha szarvai lennének. Az elmúlt hetekben három ilyen kitörést is produkált.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Marko Aliaksandr

Dr. Theodore Kareta, az arizonai Flagstaffban található Lowell Obszervatórium kutatója az ABC Newsnak elmondta: „Ezek a kitörések szokszor akkorák, hogy szabad szemmel is látni lehet. Nem sok üstökös van, amelyiknek ilyen erős kilövellései vannak, és még kevesebb akad, amelyik egy pályáján belül többször is felrobban. Úgy tűnik, hogy a Pons-Brooks nagyon aktív."

Bár a Föld felé száguldó "ördögi üstökös" a legtöbbünkben félelmet kelthet, a szakértők szerint nem jelent veszélyt. Dr. Eliot Herman, az Arizonai Egyetem nyugalmazott professzora és amatőr csillagász szerint a Pons-Brooks lehetőséget ad egy szokatlan és érdekes égitest megfigyelésére. Amikor jövőre közel kerül a Földhöz, az időjárási viszonyoktól és a felhőzettől függően távcsővel vagy akár szabad szemmel is látható lesz. Az üstökös 71 évente halad el a Föld mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.