Több halálos támadás után betiltják egy kutyafajta tenyésztését és forgalmazását Nagy-Britanniában

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 alberto clemares exposito/Shutterstock. No use without permission./Alberto Clemares Exposito -
amerikai bully XL betiltás Nagy-Britannia kutyatámadás
Megtiltotta a brit kormány az amerikai bully kutyafajta XL változatának tenyésztését és forgalmazását, miután az elmúlt években több halálos áldozata volt ilyen kutyák emberek elleni támadásainak.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékfejlesztési minisztérium által közzétett kormányhatározat szerint 2024. február 1-jétől bűncselekménynek minősül az ilyen kutyák beszerzése Angliában és Walesben, hacsak a tulajdonos valamilyen oknál fogva nem kap felmentést a tilalom alól. Idén december 31-étől tilos lesz eladni, a szabadban elhagyni, tenyészteni vagy ajándékba adni, illetve póráz és szájkosár nélkül sétáltatni amerikai bully XL kutyákat.

Strong American bully dog on the green field Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 alberto clemares exposito/Shutterstock. No use without permission./Alberto Clemares Exposito

Azokat a példányokat, amelyek január 31-ig nem töltik be első életévüket, 2024. december 31-ig ivartalanítani kell, az idősebb kutyákat jövő június 30-ig kell alávetni ennek az eljárásnak. A kedden ismertetett intézkedés előzményeként az utóbbi két évben több halálos áldozata volt országszerte az ilyen kutyák támadásainak. Szeptemberben és októberben két férfi, tavalyelőtt egy tízéves fiú halt meg, miután amerikai bully XL kutyák támadtak rájuk. Más hasonló kutyatámadásokban többen - köztük gyerekek - súlyosan megsérültek.

Szakértők szerint a zömök, igen erőteljes testfelépítésű kutyafajtát az Egyesült Államokban tenyésztették ki az 1980-as években, alapvetően az amerikai pitbull terrier és az amerikai Staffordshire terrier keresztezésével. A felnőtt példányok testsúlya meghaladhatja a 60 kilogrammot.

Rishi Sunak brit miniszterelnök nemrégiben jelezte, hogy a kormány a kutyafajta tenyésztésének és forgalmazásának tilalmára készül. A brit kormány állami állatorvosi szolgálata ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a már tulajdonosoknál lévő példányokat nem kobozzák el a hatóságok, de a kutyákat be kell jegyeztetni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.