Samuel L. Jackson dadogást és drogokat is legyőzve lett minden idők legsikeresebb színésze

Samuel L Jackson színész kultúra magazin
Csak kétszer találkozott az apjával, 45 éves kora felett lett sztár belőle, a golfot beleíratja minden szerződésébe, és a diákkori szerelmével él együtt négy és fél évtizede. Hihetetlen, de már a 75. születésnapját ünnepli a közkedvelt Samuel L. Jackson, akiről talán te sem tudtad az alábbi érdekességeket.

Most megtudhatod, mit jelent az L. a nevében

Samuel Leroy Jackson néven látta meg a napvilágot 1948. december 21-én Washington D.C.-ben. Az alkoholista apja elhagyta a családot, Jacksont az édesanyja és a nagyszülei közösen nevelték fel. A korán meghalt apjával mindössze kétszer találkozott.

Gaboni állampolgársággal is rendelkezik

DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy a színész ősei a bantu népek közé tartotó benga népcsoport tagjai voltak, és a mai Gabon területéről hurcolták el őket Amerikába rabszolgának. A felfedezés után Jackson felkereste az ősei földjét, és 2019-ben felvette a gaboni állampolgárságot is.

A dadogás vezette el a színészethez

Nagyon sokáig küszködött dadogással, amit csak azután sikerült leküzdenie, hogy az egyetemen az egyik logopédus azt javasolta neki: járjon el terápiás céllal színjátszókörbe. Az addigi tengerbiológiai tanulmányairól rögtön át is nyergelt a színész szakra.

Egy filmszerep segített neki lejönni a drogról

Fiatalon komoly drogfüggőséggel küzdött, három alkalommal is túladagolta magát heroinnal, és csak a csodának köszönheti, hogy életben maradt. Ezért is tudott olyan fantasztikusan eljátszani egy drogfüggőt a Dzsungelláz című filmben, amit ráadásul akkor forgattak, amikor még csak kifelé lábalt a dologból. Az alakítás élménye és a filmmel járó befutás lökte végleg a józan élet felé.

45 éves kora felett lett sztár

Két rendező haverjának köszönheti a karrierje felívelését. Az első komolyabb filmszerepeket Spike Lee adta neki a nyolcvanas évek végén, ekkor lett elismert filmszínész. De sztárrá csak Quentin Tarantino filmjeiben vált, és amikor a Ponyvaregényben eljátszotta a prédikáló bérgyilkos nevezetes szerepét, már 45 is elmúlt.

Ő minden idők legsikeresebb színésze

Először 2005-ben került bele a Guinness Rekordok Könyvébe, mint az a színész, akinek a filmjei a legtöbb bevételt termelték valaha a filmtörténelem során. Később előfordult, hogy mások megelőzték ezen a listán, de 2018-ban már újra ő számított a legsikeresebbnek, és ma is ő az.

Ragaszkodik a golfozáshoz

Minden filmes szerződésébe beleíratja, hogy a forgatás közben biztosítani kell számára az elérést a környékbeli golfpályákhoz, és az időt is az ilyesfajta kikapcsolódásra.

A lila a kedvenc színe

A magánéletben is szereti hordani ezt a színt, a filmes karakterei pedig látványosan gyakran bukkannak fel ilyesfajta jelmezben. De Jackson még azt is elérte, hogy amikor a Star Wars-előzménytrilógiában szerepelt Jediként, az ő fénykardja egyedüliként lila színnel világítson.

A diákkori szerelmével él együtt

Még egyetemistaként ismerkedtek össze LaTanya Richardsonnal, aki immár több mint négy és fél évtizede a szerelme. A házasságuk 1980 óta tart, Zoe nevű egyetlen lányuk két évvel később született meg.

Egészen csodálatos filmes teljesítménnyel büszkélkedhet

A filmtudósok és filmtörténészek kutatásainak jelenlegi állása szerint Samuel L. Jackson az egyetlen olyan színész a világtörténelemben, akit már cápa és dinoszaurusz is megevett a mozivásznon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.