A személyiségedet is fejleszti a kertészkedés: megnyugtat és felszabadít

kertészkedés, nő, virág, boldog
Shutterstock/Zoom Team - Zoom Team
harmónia nyugalom kertészkedés zöldség gyümölcs
A kerti munkába belevághatunk azért, hogy egészséges és friss zöldség, gyümölcs legyen az asztalon, de a hobbink is lehet, gyönyörködhetünk a cseperedő növényekben és testmozgásnak sem utolsó.

Legyen szó egy aprócska virágládáról, egy nagyobb teraszról vagy hatalmas kertről, melyben a veteményesnek is van helye, az általunk a természetből kiragadott darabkát és vele együtt önmagunkat is kedvünk szerint alakíthatjuk.

Nevelj dísznövényt vagy veteményezz, a kertben töltött idő megnyugtat és felszabadít! Ugyanakkor gondolkodásra, problémamegoldásra és kreativitásra is késztet. A kertészkedés akkor a legörömtelibb, leghatékonyabb, ha belső motiváció hajt. Amikor egy aprócska mag végre hajtani kezd, hatalmas örömet nyújt, és onnantól féltő gonddal neveljük tovább a palántát. A fizikai erőnlétünk javításán túl azonban mentálisan is számos jó hatással bír a kertészkedés.

 

Tapasztalatokkal tanít

Először alaposan át kell gondolnunk, hogy a kiválasztott növénynek mik az igényei, milyen körülmények között érzi igazán jól magát, majd egy erre egészen hasonlító helyre ültetni. A növények jelzik, ha nem megfelelő gondozásban részesülnek, és gyönyörűen fejlődnek, ha minden rendben van velük. Mivel ez egy szemmel jól látható és kézzelfogható ok-okozati folyamat, ezért erős motivációs és jutalmazó hatást vált ki belőlünk. A tapasztalati úton való tanulás előnye, hogy gyorsan észleljük a változásokat és azokra hamar reagálhatunk, tovább kísérletezhetünk. A látható fejlődés és siker pedig növeli önbizalmunkat az élet minden területén.

kertészkedés, nő, balkon, fűszernövény,
Nevelj dísznövényt vagy gondozz veteményest, a kertben töltött idő megnyugtat és felszabadít
Forrás: Shutterstock/RossHelen

 

Fejleszti a személyiséget

A növény gondozását akarva, akaratlan elronthatjuk, próbálkozásainkból tanulunk és sikereket élünk át. Ugyanakkor számolnunk kell azzal is, hogy a külső tényezők, mint az időjárás egyetlen nap alatt tönkre teheti több heti munkánkat. A kudarcélmény fejleszti kitartásunk és frusztráció tűrő képességünket, melyet jól hasznosíthatunk mindennapjainkban is.

 

Igazodik az értékrendünkhöz

A kertészkedést igazíthatjuk saját értékrendünkhöz. Belevághatunk azért, hogy egészséges és friss zöldség legyen az asztalon, az ismeretlen hátterű, boltokban kínált termékek helyett. De kertészkedés közben kiélhetjük alkotóvágyunkat, díszíthetjük udvarunkat vagy épp némi zöldfelületet csempészhetünk a városi betonrengetegbe. Bármi is az oka annak, hogy belevágunk, az hitelesen építi személyiségünket, hatékonyságérzetünket és önbizalmunkat egyaránt.

 

Segít az önmegvalósításban

Kertünk gondozása közben saját lelkünket is ápoljuk, gondolatainkat rendezzük. A friss levegőn végzett munka segíthet átgondolni kisebb-nagyobb problémáinkat, amik segíthetnek meghozni egy-egy nagyobb döntést. Új ötletek, gondolatok szökkennek szárba az élet különböző területein, mely nagyban hozzájárul önbizalmad javulásához és ahhoz, hogy új feladatokat is elvállalj.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.