Így marad sokáig friss a vágott virág

virágcsokor, vágott virág
Shutterstock -
otthon vágott virág lakásdekor virágcsokor
Kevés üdébb színfoltja van a lakásnak, mint egy szép vázában elhelyezett virágcsokor. A vágott virág azonban gyakran gyorsan elhervad, de van néhány trükk, amivel meghosszabbítható az "élete".

Tartsuk életben a vágott virágot!

Érdemes egy centit levágnunk a virágok szárából, mielőtt vázába tennénk a csokrot. Ezáltal a friss víz egyszerűbben bejuthat a szár belsejébe. A metszéshez használt olló legyen elég éles, így elkerülhetjük, hogy roncsoljuk a szöveteket. Figyeljünk arra is, hogy ne egyenesen, hanem 45 fokos szögben vágjuk el a virágok szárát, ezáltal könnyebben szívja majd fel a vizet!

Vágjuk le a leveleket

Vigyázzunk rá, hogy a szárakon lévő levelek ne érjenek bele a vízbe, így abba kevesebb baktérium kerülhet. Ha ezt elfelejtjük, akár az egész csokor bomlásnak indulhat. Érdemes eltávolítani a töveknél található felesleges leveleket, úgy, hogy a szárak zöld, felső rétege ép maradjon. Így tovább maradhat tiszta a víz, ezáltal a kellemetlen szagok kialakulásának is csökken a kockázata. 

Válasszuk ki a vázát

Az is fontos szempont, hogy milyen vázába tesszük a virágokat. Érdemes figyelembe venni azt, hogy milyen hosszúságúak a szárak. Amennyiben hosszabb szárú virágot kaptunk, keressünk nagyobb nyakkal rendelkezőt. Figyeljünk rá, hogy minden szár a vízbe kerüljön és majdnem a váza aljáig leérjen! Bizonyos virágok, mint a tulipán és a gerbera, a nagyobb aljzatúakat kedvelik - írja a Fanny magazin

Legyen elég tér!

A váza kiválasztásánál vegyük figyelembe azt a szempontot is, hogy ne olyanba rakjuk a növényeket, aminek a szája túl szűk. A virágok ugyanis gyorsabban elhervadhatnak, ha kis helyre összeszorítjuk a száraikat. Tágasabbat választva hosszabb ideig megőrizhetik a szépségüket.

Számít a tisztaság!

Ahhoz, hogy minél hosszabb ideig életben tartsuk a növényeket, fontos, hogy a vázánk megfelelőn tiszta legyen. Amennyiben maradt benne korábbról virághulladék és nem mostuk el elég jól, a baktériumok könnyen elszaporodhatnak benne, így a csokor hamarabb elhervad. Figyeljünk oda, hogy a vízcsere során is mindig mossuk el alaposan a vázát!

virágcsokor, vágott virág
Néhány apró trükkel sokáig szép maradhat a vágott virág.
Forrás: Shutterstock

Hideg helyett langyosat

A vágott virágok leginkább a kézmeleg vizet kedvelik, ezért ügyeljünk rá, hogy hideg víz helyett langyos kerüljön a vázába. Ezt ugyanis a növények szára hamarabb fel tudja szívni. Kivételek ebben az esetben is vannak, ilyen az írisz és a krizantém. Ha ezekből készült csokrot kapunk, inkább maradjunk a hideg víznél!

Ügyeljünk rá rendszeresen!

Érdemes naponta cserélni a vázában lévő vizet, ezzel ugyanis tartósabbá tehetjük a csokrot. Erre különösen lágyabb szárú növények esetében fontos odafigyelnünk. Érdemes ekkor ismét levágni valamennyit a virágok szárából.

Távolítsuk el ezeket

Hasznos minden nap ellenőriznünk, hogy van-e a virágokon fonnyadt vagy rothadó rész. A vízcsere során ezt könnyen észrevehetjük, így hamar kiválogathatjuk azt, mielőtt beszennyezi a vizet és büdösödni kezd.

A születési hónapok alapján mindenkihez tartozik egy-egy csillagjegy. Ám a horoszkópon túl, virágokat is rendelhetsz világrajöveteled napjához. Ismerd meg, és válaszd a születésed hónapjához tartozó virágot és vidd be az otthonodba.
 

Szórjunk bele sót!

Nem csak a sütés-főzés során válhat hasznunkra a só. Abban is segítségünkre lehet, hogy megnöveljük a csokor élettartamát. Egy csipetnyit a vízbe szórva támogatjuk, hogy megfelelő tápanyagot kapjanak a virágok. 

Kiskanálnyi is elég

A sóhoz hasonlóan a cukor is segít a növények élettartamának növelésében. Tegyünk a vízbe néhány kiskanálnyit a tartós csokorért! Ezen kívül néhány csepp citromlé is a hasznunkra lehet.

Megfelelő táplálás

Vásárolhatunk a virágboltokban olyan tartósítószereket, amiket kifejezetten virágvízhez ajánlanak. A vízbe kevert tápoldattal a csokor hosszabb ideig megőrzi a frissességét. 

Hova helyezzük?

A csokor élettartamának fenntartásához arra is oda kell figyelnünk, hogy hova tesszük. Ne kapjon túlzott mértékben meleget, így ne rakjuk a radiátor közelébe! A közvetlen napfény sem tesz jót a frissességének. Tartsuk inkább a lakás leghűvösebb pontján, így tovább maradhat kellemes dísze otthonunknak. A trópusi virágok kivételt jelentenek, azok ugyanis jobban kedvelik a meleget, illetve a magas páratartalmat.

virágcsokor, vágott virág
Nem mindegy, hol helyezzük ez a csokrot a lakásban.
Forrás: Shutterstock

Tartsuk távol tőlük!

Ne rakjunk a csokor közelébe gyümölcsöt, mivel azok nem támogatják a virág hosszú élettartamát! Az erjedésük során kibocsájtott gázok ugyanis korai hervadást eredményezhetnek. 

Inkább ne vegyítsük!

Ha íriszből, nárciszból vagy jácintból álló csokrot kaptunk, legalább egy napig érdemes azt külön vázába rakni, elválasztva a többi virágtól. Ezek a növények ugyanis olyan mérgező anyagokat termelnek, amik elpusztítják a velük közös vízben tartott virágokat. 

Áztassuk be a rózsát!

Az egyik legnépszerűbb virág a rózsa, amiből igazán romantikus csokrot lehet készíteni. Ha frissen vágott rózsát kapunk, igyekezzünk minél hamarabb vázába rakni! Ha megoldható, tegyük a növényeket néhány órára egy kád vízbe, hogy a szárai feltöltődjenek nedvességgel. Ezzel a megoldással tartósabbá tehetjük a virágokat.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.