Interaktív utazó kiállítást indít a Néprajzi Múzeum

Facebook/Néprajzi Múzeum -
Néprajzi Múzeum interaktív kiállítás
Ismerd meg és alkosd újra! - Hagyományos mintakincsből új motívum címen utazó kiállítást indít a Néprajzi Múzeum. A tárlat először Romhányban, a Bereczki Máté Művelődési Házban tekinthető meg március 1. és 13. között.

A Néprajzi Múzeum pénteken induló utazó kiállításának középpontjában a magyar népi díszítőművészet megismertetése és annak mai használata áll, egy új digitális alkalmazás segítségével - olvasható a Néprajzi Múzeum pénteken MTI-hez eljuttatott közleményében.


Mint írták, 

a múzeum tárgyait, rajzait bemutató tablók segítségével a látogató általános képet kap a Kárpát-medencére jellemző díszítőművészetről és ennek történetiségéről, valamint a tematikus és földrajzi bemutatás során egy-egy díszítmény vagy motívum történetét is megismerhetik az odalátogatók.

A tárgyakon levő díszítmények mai használatát az interaktív motívumalkotó alkalmazás teszi lehetővé a kiállításban elhelyezett érintőképernyő segítségével. Minden egyes díszítménynél és motívumnál lehetőség van megtekinteni a hordozó tárgy fényképét, annak részleteit, származási helyét és további adatait.
 A motívumkészítő alkalmazás a díszítmények és a matematika találkozása, ami lehetővé teszi, hogy a díszítmények minőség- és adatvesztés nélkül új megjelenési formákat alkossanak. Ez a megoldás egyedülálló módon ötvözi a múzeumi forrásanyagot és a technológia nyújtotta lehetőségeket - emelik ki a közleményben.
 Az utazó kiállítást a Néprajzi Múzeum a Petőfi Kulturális Program keretén belül valósítja meg. Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.