Ezekkel pótold az elpusztult tuját a kertedben!

Tuják Fotó: Shutterstock
örökzöld kert és balkon tuja
A tönkrement tujákat mással is pótolhatod, ültess a helyükre örökzöldeket.

Az extrém forró nyár sajnos felgyorsítja a tuják elpusztulásának a folyamatát. A tuja hazánkban nem őshonos, valójában a 20 fok körüli hőmérséklet, a párás levegő és a gyakori csapadék lenne számára ideális. Másrészről pedig a tuja levélbarnulásának leggyakoribb oka a kabatinás gombabetegség, ami átterjed a többi tujára. Ezt nem érdemes megvárni, ültessünk a beteg tujánk helyére valami mást. 

1. Babérmeggy
Strapabíró, nagyon gyorsan nő és jól nyírható. Gömböt, de akár kockát is lehet belőle formázni. Sűrű ágrendszere miatt kiválóan alkalmas sövénynek. Terebélyes, 5-6 méter magas bokorrá nőnek. 

2. Korallberkenye
Díszcserjének is kiváló, piros levelei télen-nyáron pompáznak. Fehér virágokat hoz, levelei pedig visszazöldülhetnek. Nagyon jól nyírható, formálható és 2-3 méter magasságra is megnő.

Korallberkenye, örökzöld, sövény
A korallberkenye minden évszakban a kert dísze lehet. 
Forrás: Shutterstock

3. Kínai boróka
A borókák és a tuják rokonok, ám a boróka jobban tűri a szárazságot. A kínai boróka kékeszöld színű  és sövényként ugyanúgy teljesen zárt falat alkot, ha évente legalább kétszer nyírják. Nagy előnye, hogy betegségekre szinte egyáltalán nem hajlamos.

Még több tippet, hogy milyen díszcserjét ültess, a Lakáskultúra cikkében találsz. 

Ha azonban nem csupán az elszáradt tujákat pótolnád, akkor is feldobhatod a kertedet pár strapabíró növénnyel, amelyekről ebben a cikkünkben olvashatsz. 

Ha gyönyörű kertre vagy balkonra vágysz, ötleteket és tippeket ezekben az írásainkban találsz. 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.