Sárga foltok a faágakon - Mi ez és mit tehetünk ellene?

Sárgaság az ágakon? Mi ez? Fotó: Shutterstock -
kert faág sárga zuzmó
Elszomorító, amikor a gyönyörű tavaszban rügyező, virágzó fák ágain csúnya sárga foltok jelentkeznek. Milyen betegség ez - ha az -, és mit tehetünk ellene?

Elkeserítő látvány, amikor a tavaszi rügyző fák ágain sárga foltok jelennek meg. Sokan azt gondolják, ez valami gomba, és a fa veszélyben van. Ám szerencsére ez nem igaz, nincs semmi baj. Nem gomba, hanem zuzmó. 

Nincs semmi baj!

A zuzmó a gombák és algák szimbiózisa, az algák a gombák által felvett vizet, tápanyagokat hasznosítják, a gombák pedig az algák által előállított szerves vegyületekkel táplálkoznak. Vagyis a zuzmó nem a fát károsítja, csupán rajta alakul ki.

Több fényre van szüksége!

Ha magas a páratartalom, megjelennek a zuzmók. Igaz, ez jel lehet arra, hogy nem jól metszettük a fát, hiszen a zuzmó olyan ágakon jelenik meg, amelyeket nem ér napfény, és itt előbb-utóbb a gomba is felbukkanhat. Ha a korona belülső ágait is érik a napsugarak, nem fog megtelepedni a zuzmó, sem a gomba. 

Hogyan lehet eltávolítani? 

Érdemes réz drótkefével lekaparni a zuzmót, mert rétegei között megbújhatnak a lárvák, peték. A keféléshez mosószappanos levet kell használni - írja a Ripost.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.