Ezek voltak Diana hercegné utolsó szavai a tűzoltóhoz, aki próbálta megmenti az életét

autóbaleset Párizs Diana hercegné
Az egész világot sokkoló autóbalesethez elsőként kiérkező tűzoltó elárulta, mit mondott neki Diana hercegné, amikor megfogta a kezét, hogy vigasztalja, bátorítsa.

Diana hercegné 26 évvel ezelőtti tragikus halála világszerte megrázta az embereket. Mindössze 36 éves volt, amikor meghalt, két fiút hagyott maga után. A balesetben életét vesztette akkori udvarlója, Dodi Fayed, valamint a sofőrjük is. A párizsi Alma alagúthoz elsőként kiérkező tűzoltók közül Xavier Gourmelon volt az, aki meglátta Dianát a kocsiban, de akkor még nem is sejtette, hogy a hercegné az. Azt feltételezte, hogy az összeroncsolódott kocsiban ülő nő nem sérült meg komolyan, ugyanis a szeme nyitva volt, eszméleténél volt. Mielőtt kimentették volna a járműből, a tűzoltó vigasztalta, fogta a kezét, és arra kérte, őrizze meg a nyugalmát. Diana ezután megkérdezte tőle: "Istenem, mi történt?" Majd pár pillanattal később megállt a szíve.

Diana, A Dianát szállító autóból szinte semmi sem maradt
Diana hercegné autóbalesete: túlélhette volna, ha beköti magát
Forrás: Getty Images

Gourmelon pár évvel ezelőtt így nyilatkozott:
 

„Szívmasszázst alkalmaztam, és néhány másodperccel később újra lélegezni kezdett. Nagyon megkönnyebbültem, hiszen tűzoltóként életet akarsz menteni. Azt hittem, sikerült. Úgy tudom, a mentőautóban még élt, arra számítottam, hogy ez így is marad. Később tudtam meg, hogy elhunyt a kórházban. Nagyon felkavaró volt. Most már tudom, hogy súlyos belső sérülései voltak. Annak az éjszakának az emléke örökké megmarad bennem. Csak akkor tudtam meg, hogy Diana hercegné a baleset sérültje, amikor betették a mentőautóba."

Az orvosok minden erőfeszítése ellenére Dianát helyi idő szerint hajnali 4-kor, az Egyesült Királyságban hajnali 3-kor halottnak nyilvánították a párizsi Pitie-Salpetriere Kórházban. A hercegné egyébként túlélhette volna a balesetet, ha beköti magát.

Diana halálhíre hallatán Károly összetört

Christopher Andersen királyi életrajzíró korábban azt mondta, hogy mikor Diana halálának híre eljutott a Buckingham-palotába, Károly arca hamuszürkévé változott  és reszketni kezdett: „Spontán, szívből jövő fájdalomkiáltás szakadt ki belőle. A palota személyzete átrohant Károly szobájába. Azt látták, hogy egy karosszékbe roskadva, kontrollálatlanul sír."

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.