Boldogabbá eheted magad! A legjobb hangulatjavító ételek, melyek valóban működnek

Shutterstock/Copyright (c) 2024 Josep Suria/Shutterstock. No use without permission. - Josep Suria
örömforrás boldogság boldogsághormon
Ki ne szeretne felszabadultabbá válni, többet nevetni és kevesebbet stresszelni a rohanó hétköznapok taposómalmában? Íme a hangulatjavító ételek, amik segítik a hangulatod fokozásában.

Boldogabbá eheted magad, ha ránk hallgatsz! Egyre több tanulmány igazolja azt, hogy a táplálkozásunk szoros összefüggést mutat egészségünkkel és a mentális jólétünkkel. Az elfogyasztott ételek ugyanis komoly hatással vannak az önértékelésünkre és a mentális egészségünkre, mely nagy mértékben befolyásolja a mindennapi életünket, a teljesítőképességünket, de akár a gondolatainkat és a viselkedésünket is. A tartós stressz viszont gyengíti az immunrendszerünket, ami a magas vérnyomástól az emésztési zavarokon át az alvászavarig, valamint a hangulatváltozásokig, számos lelki és fizikai betegség kapcsán felmerülhet. De vajon lehet fiziológiai eredője a hangulatunkban beálló változásoknak? És ha igen, milyen szerepe van mindebben az elfogyasztott ételeknek? Íme a legjobb hangulatjavító ételek.

hangulatjavító ételek
Hangulatjavító ételek – Boldogabbá eheted magad, ha ezeket az ételeket fogyasztod
Forrás: Shutterstock

Az evés önmagában sokunknak okoz örömet, elégedettséget, de hatalmas különbség van aközött, hogy azért érzünk boldogságot, mert eszünk, vagy olyan ételeket fogyasztunk, amelyek képesek befolyásolni a hangulatunkat. Ahhoz azonban, hogy ezek a boldogsághormont növelő ételek a teljes hatásukat kifejtsék, változatos étrendre van szükségünk! Ha úgy érzed, hogy szükséged van egy kis boldogságlöketre, akkor ezeket a szuper élelmiszereket mindenképpen építsd bele az étrendedbe.

Hangulatjavító ételek

  • 1. Avokádó: az áldásos gyümölcs

A szakértől évek óta szuper-élelmiszerként tartják számon az avokádót, nem véletlenül. Kiemelkedően gazdag vitaminokban - C-, E-, K-, és B6- vitaminban -, antioxidánsokban, magnéziumban, káliumban, béta-karotinban és Omega-3 zsírsavakban. Rendszeres fogyasztásának számos pozitív hatása van az egészségünkre nézve, többek között támogatja az emésztést,  csökkenti a depresszió kockázatát és a koleszterin szintet.

  • 2. Olajos magvak: egy maréknyi egészség

Az olajos magvak, mint a dió, pisztácia, mogyoró és a mandula koncentrált tápanyagtartalmuk miatt már kis mennyiségben is hozzájárulnak egészségünk védelméhez. Gazdagok folsavban, B-vitaminokban, antioxidáns hatású tokoferolokban, valamint a koleszterin felszívódását lassító fitoszterolokban. A rohanó hétköznapokban jó kiegészítője lehet müzlinknek, joghurtunknak és a salátáinknak.

  • 3. Étcsokoládé: az egészséges finomság

Jó hír az étcsokoládé szerelmeseinek, miszerint a keserű csokoládé egyik összetevője segíthet a magas koleszterin szint szabályozásában és a hangulat javításában. A kakaó, és a belőle készült csokoládé nem csak finom, de olyan flavonoid fajtájú vegyületet, ami jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre, valamint csökkenti a szorongást, a depressziót, és a stresszhormonszintet, egyensúlyba hozza az anyagcserét és serkenti a bélflóra működését.

Az étcsokoládé fogyasztás fokozza a boldogságérzetet
Az étcsokoládé fogyasztás fokozza a boldogságérzetet
Forrás: Shutterstock
  • 4. Tengeri halak: finom lazac és tonhal

A zsíros halak, mint a lazac és a tonhal tele vannak Omega-3 zsírsavakkal, amelyek jót tesznek a szívnek és az elmének. Az Omega–3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuk miatt védenek a szívbetegségek, a stroke, a diabétesz, a kognitív betegségek és az asztma ellen is. A legjobb Omega-3 élelmiszerforrások a zsíros halak (lazac, szardínia, makréla, hering, tonhal) és a zöldségek (kelbimbó, spenót, brokkoli).

  • 5. Bogyós gyümölcsök:

A bogyós gyümölcsök finom ízük mellett nagyon egészségesek, remek antioxidáns-források, tele vannak létfontosságú vitaminokkal, zsírsavakkal, ásványi anyagokkal – ennek megfelelően erősítik az immunrendszert, csökkentik a koleszterinszintet, enyhítik a fájdalmat és serkentik az agyműködést. Lehetőség szerint fogyasszunk minél többet belőlük: elsősorban málnát, áfonyát, ribizlit és epret.

  • +1. A hála öröm: vezessünk hálanaplót

Alapvetően a rendszeres naplóírás bizonyítottan javítja a közérzetet. Ennek érdekében minden nap írjuk le mindazt a jót, amire büszkék vagyunk, és ami boldogsággal töltött el minket. Jussanak eszünkbe a kedves emberek és a természetesnek vett dolgok: egészségünk, látásunk, munkánk, meleg otthonunk, szeretteink, kiskutyánk, cicánk. A hálanapló rávilágít a jelen boldog pillanataira, csökkenti a stresszt, a szorongást, megbocsátóbbá tesz és elősegíti az önbecsülés erősödését.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

Egy óra edzést helyettesít ez a fogyást segítő fűszer - Új tanulány fedte fel csodás hatását5 tipp a minőségi pihenés érdekében - még akkor is, ha nincs rá időd4 étel, amit soha ne tarts a hűtőben – Mérgezővé válhat!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.