Akár önálló édességként, akár sütemények díszítéseként használod, a marcipán mindenképpen ötletes, finom és egyedi finomság, főleg akkor, ha te magad készíted el a figurákat a családdal.

Magát a marcipán masszát nem is olyan nehéz házilag elkészíteni: csupán 25 dkg hántolt mandulára, vagy mandulalisztre, ugyanennyi porcukorra lesz szükség, no meg fél dl vízre. Ha nem sikerült mandulalisztet szerezned, daráld le a mandulát, majd add hozzá a cukor felét. A maradék cukorból a víz segítségével főzz szirupot, amit fokozatosan adagolj a száraz összetevőkhöz - a jellegzetes íz eléréshez pár csepp keserűmandula aroma is mehet bele. A massza gyurmázásában a gyerekek is lelkesen segíthetnek, s már ki is találhatjátok közben, milyen karácsonyi témájú figurákat szeretnétek készíteni.

Forrás: Thinkstock

A színezéshez ételfestéket gyúrj a több adagra osztott masszához, és máris készíthetitek a karácsonyfát, angyalkát, hóembert, magyallevelet, vagy a gyerekek kedvenc állatkáit. Az elkészült figurákkal díszítheted a karácsonyi tortát, a desszertes tányérokat, de asztaldísznek sem utolsók. A megmaradt marcipánmasszát sütik töltelékeként vagy bevonataként használhatod fel, de zacskóba rakva a hűtőben még sokáig eláll.