A hideg esték és romantikus téli séták elengedhetetlen itala. A karácsonyi készülődés közeledtével nincs olyan városrész, ahol ne kínálnának forralt bort az átfagyott vendégeknek. Tudtad például, hogy a megfázás tüneteinek enyhítésére remek gyógyír? Sőt, igazi csodaszer libidócsökkenés vagy lelassult anyagcsere ellen is. Ha máris megszomjaztál, és rögtön meginnál pár decit belőle, segítünk, hol bukkanhatsz a legkönnyebben a nyomára! 

Karácsonyi vásárok

Nemcsak mézeskalács és a különböző, fából készült ajándékok lepik el ilyenkor például a Szent István-bazilika környékét, hanem a gasztronómia rajongóinak legnagyobb örömére a különleges ételeket és italokat kínáló árusok is. Itt aztán sokfajta bor közül válogathatsz, mellé pedig megkapod a vásár adta ünnepi hangulatot. Érdemes azonban alaposan körülnézni, mert árakban nagy eltérés lehet egy-egy árus között, így mielőtt vásárlásra adod a fejed, tegyél pár próbakört.

Forrás: Thinkstock
3 hely Budapesten, ahol különlegességre bukkanhatsz!
Tavaly mi is tettünk néhány kört a városban, és találtunk pár igazán tetszetős helyet, melyeket bátran ajánlunk most nektek: DiVino, KIOSK Jégkorszak és Castro Bistro. Idén kiváncsian várjuk, milyen újításokra számíthatunk.

Talponállók/Minibódék a köztereken

Ohh.. A gesztenyeárus mellett álló faházak, melyek előtt kis edényekből vagy üstökből merik ki nekünk a nedűt. Ennek is megvan a maga varázsa, és ha az ember éppen a buszmegállóban fagyoskodik, bizony jólesik egy pohárral. A Blaha Lujza tér környékén az első hidegebb esték után szinte azonnal meg is jelennek, és jobb esetben január végéig nem mozdulnak a helyükről a forraltbor-árusok. Legyen szó fehér vagy vörös borból készült italról, itt mindig megtalálhatjuk a kedvünkre valót, és az árak is jóval alacsonyabban mozognak, mint egy karácsonyi vásár bármely standjánál.

Forrás: Thinkstock
A forralt bor ősét úgy készítették, hogy a cukrozott bort a mozsárban durván összetört fűszerekre - gyömbér, fahéj, hosszú bors, szegfűszeg, kardamom - öntötték, és egy éjszakán vagy egy teljes napon át állni hagyták. Sosem forralták, és néha bizony csaltak az illóolajos ízesítéssel.

Romkocsmák és kisebb bárok

Az ilyen helyek különlegessége, hogy végre bögrében is kaphatjuk a kikért italt. Szerintem abban mind egyetértünk, hogy bort inni műanyag pohárból nem igazán felemelő érzés, főleg, mert majd leégeti a kezünket. Budapest szinte minden sarkán találhatunk egy kisebb beülős helyet vagy egyéni dizájnnal ellátott kocsmát, ahol november közepétől egészen biztos, hogy az itallistán rábukkanhatunk. Ha szemerkél kinn az ónos eső, mindenképp térj be egy gőzölgő vörösre. Az árak itt a legváltozóbbak, mondhatni, hogy ez az arany középút.  

Forrás: Facebook/Szimpla Kert
Tipp! A legfinomabb ünnepi italok, amik felmelegítik a hangulatot
Bár tény, hogy forralt bor nélkül nem múlhat el a karácsony, nem muszáj kizárólag mellette letenned a voksodat. Íme, néhány további finomság, amivel garantáltan sikert arathatsz.