Ránézésre bonyolult, de szinte semmiség! Készítsd el te is ezt a mennyei rétest, amely tökéletes éke lesz az ünnepi asztalnak.

Hozzávalók két rúd réteshez: 

  • 2 tojás
  • 750 g vajas leveles tészta 

A rétesünk három ízből fog állni: mák, meggy és alma. A töltelékek elkészítésével kezdjük, és langyosra hűtjük, miközben elkezdjük kinyújtani a tésztát. 

Amire muszáj, hogy ügyeljünk: 

  • előmelegített sütő
  • szoba-hőmérsékletű tészta 
Mennyei rétes trióForrás: Roberto konyhája

Elkészítés: 

Olvasszuk ki a vajas leveles tésztát, és szedjük szét a lapokat. Összesen három lapra lesz szükségünk. Lisztezett deszkán nyújtsuk a tepsinknek (lehetőleg négyzet alakú) megfelelő méretűre, és széltében vágjuk ketté. A két részbe különböző ízeket töltünk: a felezett réteslap alsó harmadába töltjük az egyik töltelék (például mák) felét, majd felhengergetjük, hogy szép rudat kapjunk belőle. Töltsük meg a megmaradt fél réteslapot is (például almával), majd rakjuk félre. Újra nyújtsunk ki egy új lapot, és felezzük meg, majd töltsük bele a meggytöltelék felét. Ezt is hengergessük fel, és rakjuk félre. Ne féljünk! Szükséges, hogy a réteslapokat nyújtás után a kezünkkel is egyengessük és formáljuk, húzzuk és lisztezzük, mert ügyelve a küllemre szép hengereket kell készítenünk. 

A maradék felezett réteslapot rakjuk félre. Nyújtsunk ki egy egész lapot, kenjük meg a felvert tojással, majd piramis alakban helyezzük szorosan egymás mellé a megtöltött réteslapokat a kinyújtott réteslap alsó felére. Ügyeljünk arra, hogy jó szorosan legyenek egymás mellett, majd tekerjük fel! A végeit zárjuk le úgy, hogy a szélein kilógó külső réteslapot ráhúzzuk a rétes végének aljára. Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a maradék tojással, majd egy 180 fokra előmelegített sütőben süssük 35–40 percig. Várjuk meg, míg szép piros nem lesz a teteje. Készíthetünk hozzá vaníliasodót, és forrón tálalhatjuk.

Almatöltelék:

  • 50 dkg alma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál barna cukor

Hámozzuk meg az almákat, távolítsuk el a csutkájukat, és reszeljük le őket. A kész almákat rakjuk egy lábosba, majd kezdjük el párolni barna cukorral és egy teáskanálnyi fahéjjal. Állandóan kevergetve, magas hőfokon, körülbelül 8-10 perc alatt pároljuk el a levét. A réteslapba töltésig rakjuk félre hűlni.

A második lapra rakjuk rá a meggyetForrás: Thinkstock

Meggytöltelék:

  • 40 dkg magozott meggy
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál búzadara

Csöpögtessük le a meggybefőttet, és 2 evőkanál barna cukorral kezdjük el főzni egy kisebb lábosban. Öt perc forralás után adjuk hozzá a búzadarát, és 1-2 perces folyamatos kevergetés mellett puhítsuk bele.

Máktöltelék:

  • 30 dkg darált mák
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 4 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Rakjuk lábosba a mákot, és adjunk hozzá 4 dl tejet, majd rakjuk fel a tűzhelyre főni. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Közben ízesítjük az elején a citrom reszelt héjával, a barna cukorral és vaníliás cukorral, majd ezt is rakjuk félre hűlni.