Lakatos Levente igazi profi a konyhában

Fotó: Margitay Klára/Life.Hu -
karácsony finomság recept zabkeksz Lakatos Levente
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu legújabb sztárszerzője nemcsak a karácsonyi hagyományairól mesélt nekünk, hanem egy isteni receptet is küldött, amellyel neked is édesebb lehet az ünneped! 

Mi az az étel, ami sosem hiányozhat a karácsonyi asztalról?

Őszintén szólva nem vagyok túl nagy karácsonyi evő, de halat így vagy úgy például egészen biztosan minden évben készít a család. Emellett anyukám mestere a tatár beefsteaknek, amelyet irdatlan gyorsasággal be is tömünk. A nagymamám régen saját készítésű bejglivel lepte meg a családot, de ma már nem süt, ezért sajnos be kell érni a bolti változattal. A családi karácsonyfán pedig szenteste éjjelén általában már csak üres szaloncukrospapírok lógnak.

Őszintén szólva én leginkább az alapdolgokban vagyok utánozhatatlan a konyhában Fotó: Margitay Klára/Life.Hu - Origo

Mi a kedvenc karácsonyi fogásod?

Sajnos nagyon szeretem a rántott dolgokat, így a halat is. Bár mindig megjárom vele, mert hiába filézett a hal, én egészen biztosan találok benne szálkát.

Szóval rántott hal mondjuk vajas tört krumplival és tartármártással? Szerintem jól hangzik!

Ha mondjuk a diétámat figyelembe veszem, akkor legyen panír nélkül sült hal édesburgonyával. Ez sem rossz.

Halfilé édesburgonyával Forrás: Thinkstock

Modern vagy inkább klasszikus menü?

Én elég nyitott vagyok az újdonságokra, csak ne nekem kelljen megcsinálni, mert elbaltázom. Édesanyám viszont inkább a klasszikus menükben jártas, ő főzi a karácsonyi menüt. Tavaly azért készített a kérésemre csípős édesburgonya-levest, szerintem ezt idén is behajtom rajta.

Őszintén szólva én leginkább az alapdolgokban vagyok utánozhatatlan a konyhában. A palacsintám például állítólag páratlan. És nincs ez másképpen a zabkekszemmel. Karácsonykor egyébként is hajlamos az ember túlenni magát, ez a nassolnivaló viszont csaknem bűntől mentes...

Karácsonyi zabkeksz

Hozzávalók:


1 bögre apró szemű zabpehely
1 bögre zabpehelyliszt
0,5 dl 0,1%-os tej (persze lehet magasabb zsírtartalmú)
folyékony édesítő ízlés szerint
1 ek kókuszolaj
fél csomag sütőpor
1 teáskanál fahéj
1 kiskanál rumaroma
3 dkg vörös áfonya


Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverem, majd 15-20 percig állni hagyom. Kézzel tépek a tésztából, és azt a sütőpapírral bélelt tepsibe kekszformára lapogatom. Ez 15-20 perc alatt kész van. Ínyencek az utolsó 5 percben reszelhetnek a keksz tetejére narancshéjat. Az én kekszem általában csúnya, de legalább finom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.