A Life.hu legújabb sztárszerzője nemcsak a karácsonyi hagyományairól mesélt nekünk, hanem egy isteni receptet is küldött, amellyel neked is édesebb lehet az ünneped! 

Mi az az étel, ami sosem hiányozhat a karácsonyi asztalról?

Őszintén szólva nem vagyok túl nagy karácsonyi evő, de halat így vagy úgy például egészen biztosan minden évben készít a család. Emellett anyukám mestere a tatár beefsteaknek, amelyet irdatlan gyorsasággal be is tömünk. A nagymamám régen saját készítésű bejglivel lepte meg a családot, de ma már nem süt, ezért sajnos be kell érni a bolti változattal. A családi karácsonyfán pedig szenteste éjjelén általában már csak üres szaloncukrospapírok lógnak. 

Őszintén szólva én leginkább az alapdolgokban vagyok utánozhatatlan a konyhábanFotó: Margitay Klára/Life.Hu - Origo

Mi a kedvenc karácsonyi fogásod?

Sajnos nagyon szeretem a rántott dolgokat, így a halat is. Bár mindig megjárom vele, mert hiába filézett a hal, én egészen biztosan találok benne szálkát. Szóval rántott hal mondjuk vajas tört krumplival és tartármártással? Szerintem jól hangzik! Ha mondjuk a diétámat figyelembe veszem, akkor legyen panír nélkül sült hal édesburgonyával. Ez sem rossz. 

Halfilé édesburgonyávalForrás: Thinkstock

Modern vagy inkább klasszikus menü?

Én elég nyitott vagyok az újdonságokra, csak ne nekem kelljen megcsinálni, mert elbaltázom. Édesanyám viszont inkább a klasszikus menükben jártas, ő főzi a karácsonyi menüt. Tavaly azért készített a kérésemre csípős édesburgonya-levest, szerintem ezt idén is behajtom rajta.

Őszintén szólva én leginkább az alapdolgokban vagyok utánozhatatlan a konyhában. A palacsintám például állítólag páratlan. És nincs ez másképpen a zabkekszemmel. Karácsonykor egyébként is hajlamos az ember túlenni magát, ez a nassolnivaló viszont csaknem bűntől mentes...

Forrás: Thinkstock
Karácsonyi zabkeksz

Hozzávalók:


1 bögre apró szemű zabpehely
1 bögre zabpehelyliszt
0,5 dl 0,1%-os tej (persze lehet magasabb zsírtartalmú)
folyékony édesítő ízlés szerint
1 ek kókuszolaj
fél csomag sütőpor
1 teáskanál fahéj
1 kiskanál rumaroma
3 dkg vörös áfonya


Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverem, majd 15-20 percig állni hagyom. Kézzel tépek a tésztából, és azt a sütőpapírral bélelt tepsibe kekszformára lapogatom. Ez 15-20 perc alatt kész van. Ínyencek az utolsó 5 percben reszelhetnek a keksz tetejére narancshéjat. Az én kekszem általában csúnya, de legalább finom.