Németh Kristóf vegetáriánus menüvel készül az ünnepekre

karácsony Németh Kristóf darázsfészek recept
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A népszerű magyar színművész karácsonykor is szeret kísérletezni a konyhában, főleg, ha a klasszikus fogások újragondolásáról van szó. Kristóf most elmesélte nekünk, hogyan néz ki ez a gyakorlatban. 

Mi az az étel, ami nem maradhat le az ünnepi asztalról?

Rántott sajt, rántott hús, rántott hal, húsleves és krumplisaláta. Én és a párom ugyan vegetáriánusok vagyunk, de a fiam, édesanyám és a baráti körünk nagy része nem az, így készítünk húsos és húsmentes fogásokat is.

Neked mi a kedvenc karácsonyi fogásod?

Az imént felsorolt „alapfogások” mellett mindig készítek rakott krumplit vagy édesanyám találmányát, ami egy zöldséges, sajtos, tejfeles tésztaétel cserépedényben vagy jénaiban.

Forrás: Polyák Attila / Origo

Te is részt veszel a sütés-főzésben?

Évről évre egyre jobban szeretek sütni-főzni. Kikapcsol, megnyugtat, és óriási öröm látni, érezni, hogy a szeretteim szeretik, amiket készítek.

Klasszikus vagy inkább modern receptek dominálnak karácsonykor?

A klasszikus, régi családi receptek pont úgy előkerülnek, mint az új kreációk. Ebben a kérdésben egyszerre vagyok konzervatív és kísérletező.

Íme, a nagymamám egyik kedvenc karácsonyi sütije

Darázsfészek


Hozzávalók:

* A tésztához:
* 50 dkg liszt
* 3 egész tojás
* 2 dkg élesztő
* kevés vaj
* 2 dl tej
* kevés vanília
* 5 dkg porcukor
* csipet só
* A töltelékhez:
* 10 dkg vaj
* 10 dkg porcukor
* 10 dkg darált dió
* 1 csomag vaníliás cukor
* A tetejére:
* 1,5 dl tej
* 5 dkg kristálycukor és/vagy
* vaníliás cukor


Elkészítés: Az élesztőt tejben felfuttatjuk, beletesszük a sót, a porcukrot, aztán a tészta többi hozzávalójával alaposan összedolgozzuk, hogy keményebb kelt tésztát kapjunk.
 Fél órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk.
 A vajat a vaníliás-diós porcukorral elkeverjük, és a kinyújtott tésztára kenjük. Feltekerjük, és 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
 Felállítva kikent tepsibe rakjuk a darabokat. Ezután ismét kelni hagyjuk, amíg összeérnek, majd előmelegített sütőbe toljuk.
 Ha a tészta teteje már sárgulni kezd, a cukros-vaníliás tejjel megöntözzük, és készre sütjük. 
Lekvárt kínálunk mellé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.