Gyerekkorunk kedvenc karácsonyi sütijei - 3 bevált recept cukor és tej nélkül

Forrás: Shutterstock -
mézeskalács karácsony mentes hókifli bejgli gasztro sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokáig úgy tűnt, ha mentes életre kényszerül valaki, kőkemény lemondásokkal kell szembenéznie. A 21. század harmadik évtizedében azonban szinte mindent ki lehet helyettesíteni természetes alapanyagokkal. Ennek köszönhetően ma a tejfehérje-allergiások és cukorbetegek is gondtalanul élvezhetik a gyerekkori ízeket!

Összegyűjtöttünk három elmaradhatatlan ünnepi édességet, amit el tudunk készíteni cukor és tej felhasználása nélkül, a végeredmény mégis isteni finom lesz! A szőlőcukor és rizsszirup fruktózmentes édesítőszer, a rizsital és kókusztejföl pedig tejfehérjementes.

Bejgli

Hozzáválók 4 rúdhoz: 65 dkg fehér liszt, 13 dkg tejmentes margarin, 10 dkg zsír, 8 dkg szőlőcukor, 1 dkg élesztő, 1 db tojás, 1 dl rizsital, só + 1 tojás a kenéshez.

Töltelék 2 rúdhoz: 40 dkg darált mák vagy dió, minimum 30 dkg szőlőcukor, 2,5 dl víz + az ízesítéshez citromlé, rumaroma, fahéj.

Bejgli Forrás: Shutterstock

A cukorral felfuttatjuk az élesztőt a meglangyosított rizsitalban. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, szita híján egy habverővel is felkavarhatjuk, ugyanúgy fellazítja. Hozzáadjuk a cukrot, a zsírt, a margarint és a csipetnyit sót. Amikor az élesztős rizsital tetején megjelenik a habréteg, akkor beleütjük a tojást és villával elkavarjuk. A folyadékot hozzáadjuk a lisztes keverékhez és tésztát gyúrunk. Amint elkészült, négy egyenlő súlyú gombócra osztjuk, külön-külön folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük.

Amíg pihen a tészta, elkészítjük a cukorszirupot. A vízbe beleöntjük a szőlőcukrot és felforraljuk, nem fog teljesen besűrűsödni, nem is szabad sokáig főzni. Egy edénybe beleöntjük a darált mákot vagy diót és ízlés szerint ízesítjük. A mákhoz tehetünk kevés fahéjat, valamint citromlevet vagy egy citrom reszelt héját, a dióhoz szintén kerülhet fahéj és egy kevés rumaroma is. Ki-ki kedve szerint mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel tovább variálhatja. Az idő közben elkészült cukorszirupot apránként hozzáadjuk a töltelékhez, lehet nem kell mind. Fakanállal jól eldolgozzuk, majd hűlni hagyjuk.

Az egyik tésztagombócot kivesszük a hűtőből, a másik hármat bent hagyjuk. Lisztezett felületen vagy tapadásmentes nyújtólapon vékonyra nyújtjuk. Felezzük el a mákos vagy diós tölteléket és kenjük meg vele a tésztát. Ezután mind a négy szélét hajtsuk fel másfél-két centiméter szélességben, majd a hosszanti oldalától kezdve tekerjük fel szorosan. Helyezzük zsírozott tepsibe. Miután elkészültünk mind a négy rúddal, kenjük meg őket felvert tojással. Pár percig hagyjuk száradni és kenjük le ismét. Ettől lesz szép repedezett a felszíne. Villával, fogpiszkálóval vagy hústűvel óvatosan szúrjunk lyukakat a rudakba, hogy a töltelékből sütés közben kiáramló gőz el tudjon távozni és ne repedjen szét a bejgli.

Alsó-felső sütésen, a középső rácson 180 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Mézeskalács

Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 50 dkg fehér liszt, 2 db tojás, citromlé vagy reszelt citromhéj, 13 dkg rizsszirup, 20 dkg szőlőcukor, vaníliaaroma, 15 dkg tejmentes margarin, 1 csomag mézes fűszerkeverék, só, 2 teáskanál szódabikarbóna.

Mézeskalács Forrás: Shutterstock

Először a nedves hozzáválókat dolgozzuk össze. Egy lábasban felmelegítjük a mézet helyettesítő rizsszirupot, a margarint, a szőlőcukrot, a vaníliaaromát, citromlevet vagy a reszelt citromhéjat és a mézes fűszerkeveréket. Nem kell felforralni, csak annyira legyen meleg, hogy egyneművé olvadjon. Zárjuk el alatta a tűzhelyet és hagyjuk hűlni. A lisztet szitáljuk át egy tálba, vagy megint kavarjuk fel a habverővel, adjuk hozzá a szódabikarbónát, sót és a két egész tojást.

A langyosra hűlt keveréket öntsük a liszthez és dolgozzuk tésztává. Nem lesz kemény gombóc belőle. Amint kész, vegyük ki a tálból, csomagoljuk folpackba és tegyük 3 órára vagy egy éjszakára a hűtőbe, hogy formázható keménységű legyen. A hűtés után lisztezett felületen vagy szilikon nyújtólapon 5 milliméter vastagságúra nyújtjuk majd tetszőleges formákat szaggatunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 10 perc alatt megsütjük. Nem szabad sem túl vékonyra nyújtani a tésztát, sem túl barnára sütni, mert akkor lesz kőkemény a mézeskalács.

Hókifli

Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 15 dkg szőlőcukor, 2-4 evőkanál kókusztejföl, 1 egész tojás, 1 cs sütőpor, 1 csipet só + szőlőcukor a forgatáshoz.

Kétféle töltelék ehhez a mennyiséghez: 5 dkg darált mák, 5 dkg darált dió, 10+10 dkg szőlőcukor, 50+50 ml rizsital, citromlé a mákhoz, rumaroma a dióhoz.

Hókifli Forrás: Shutterstock

A lisztet egy tálba átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a csipetnyi sót és elkeverjük. Ezután beletesszük a zsírt, a tojást és először 2 evőkanál kókusztejfölt. Összedolgozzuk. Ha a gyúrás közben túl lágynak érezzük a tésztát, akkor adhatunk még hozzá lisztet, de vigyázzunk ne kőkemény gombócot gyúrjunk. Ha viszont nem elég a nedves összetevő, adjunk még hozzá a „tejfölből". A kész tésztából két egyenlő nagyságú gombócot gyúrunk, külön folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük.

A töltelék hozzávalóit külön-külön összefőzzük és hűlni hagyjuk. A hókiflikhez nem kell sok töltelék, és vigyázzunk, ne legyen egyik se túl folyós, inkább apránként adagoljuk hozzájuk a tejhelyettesítőt.

Az egyik gombócot vegyük ki a hűtőből és fél centi vastagságúra nyújtsuk ki. Pogácsaszaggatóval vagy egy pezsgőspohár szájával köröket szaggatunk a tésztából. Mindegyik kör felére tegyünk egy kis tölteléket, hajtsuk félbe és a széleket az ujjainkkal szorosan csipkedjük össze. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, 180 fokon, alsó-felső sütésen 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen szőlőcukorba forgatjuk.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.