Mindenki máshogy ünnepel - tudod, hol karácsonyoznak csőre töltött puskával?

Forrás: Shutterstock -
Ukrajna divat és dekor kultúra ünnep Katalónia magazin Norvégia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A spanyoloknál a "kakiló farönk", a norvégoknál a csőre töltött puska. A japánoknál a KFC, az ausztráloknál a kenguru. Hogy mi a közös mindezekben a furcsaságokban? Mindegyik egy-egy karácsonyi hagyományhoz kötődik.

Tudjuk, hogy ahány ház, annyi karácsonyi szokás. Minden családnak megvannak a saját hagyományai: vannak, akiknél a karácsonyfa feldíszítése szent és sérthetetlen közös családi program, és vannak, akiknél a szülők az éj leple alatt díszítik a fát, hogy gyermekeik másnap egy igazi karácsonyi csodára ébredjenek. Vannak családok, ahol a Jézuska jön szenteste, és vannak azok a családok, akiknél a Mikulás mászik be a kéményen.

Mindenki szereti máshogy különlegessé tenni az ünnepeket, és bár hazánkban is sokféle karácsonyi hagyománnyal találkozhatunk, mégis, vannak kultúrák, amelyek hagyományai számunkra igen furcsának tűnhetnek.

Csehország

Valószínűleg mindenki karácsonyozott már szingliként, és majdnem mindenkit nehezen érintett egyedüllétének ténye az ünnepek alatt. Valljuk be, az emberek nem szeretnek szingliként karácsonyozni, és ezzel nem meglepő módon a cseh nők sincsenek máshogy.

Egy cseh szokás szerint, hogy kiderüljön, hogy alakul a szerelmi életük az elkövetkezendő évben, a nők szenteste a bejárati ajtónak háttal állva maguk mögé dobnak egy cipőt. Ha a cipő sarka az ajtó felé áll, az sajnos azt jelenti, hogy az illető magányra van ítélve, ideje beszerezni néhány macskát. Azonban, ha a cipő orra mutat az ajtó irányába, jó hír, a nő búcsút int a szüleinek, és repesve a boldogságtól elkezdi szervezni az esküvőjét.

A cseh nők szenteste a bejárati ajtónak háttal állva maguk mögé dobnak egy cipőt Forrás: Shutterstock

Norvégia

Egy ősi norvég hiedelem szerint karácsonykor előbújnak rejtekükből a boszorkányok és más gonosz szellemek. Hogy megvédjék magukat tőlük, a norvégok szenteste először elrejtik a seprűket és más tisztítóeszközöket, majd a férfiak megtöltik fegyvereiket. Mégiscsak az a biztos, ha minden eshetőségre fel vannak készülve, nem igaz?

A norvégok szenteste először elrejtik a seprűket és más tisztítóeszközöket, majd a férfiak megtöltik fegyvereiket Forrás: Shutterstock

Ausztrália

Számunkra a karácsony egyet jelent a hideggel, nem is lehetne máshogy. Hetekig reménykedünk, hátha szenteste leesik a hó, és fehér karácsonyunk lesz. Ücsörgünk a fa alatt egy kellemes, forró ital társaságában, vagy esetleg a kályha mellé kucorodva melegedünk, mert átfagytunk a karácsonyi vásárban sétálva.

Ausztráliában azonban a karácsony nyárra esik - se hideg, se hó, se kályha. Ebből adódóan a kontinensen általában kerti sütögetéssel ünnepelnek, és - nem viccelünk - a kenguruknak is fontos szerep jut az ünnepek alatt. Ausztráliában a Mikulás nem rénszarvasokkal érkezik, hanem kengurukkal - vagy szörfdeszkán.

Ausztráliában a Mikulás szörfdeszkán érkezik Forrás: Shutterstock

Ukrajna

Míg nálunk a karácsonyfát rogyásig díszítjük szebbnél szebb díszekkel, girlandokkal, égősorokkal, és mindent megteszünk azért, hogy minél lélegzetelállítóbb legyen, az ukránok műanyag pókhálókkal díszítik a karácsonyfát. Bár elsőre furcsán hangzik, egy igazán kedves legenda kapcsolódik ehhez a hagyományhoz.

A történet szerint egy szegény özvegynek nem volt pénze arra, hogy feldíszítse a karácsonyfát. Kisgyermekei természetesen nagyon szomorúak és csalódottak voltak emiatt. Néhány barátságos pók azonban meglátta, és megsajnálta a dísztelen fa miatt síró gyerekeket, majd az éj leple alatt, míg mindenki az igazak álmát aludta, feldíszítették a család karácsonyfáját arannyal és ezüsttel. A család anyagi problémái ezután megszűntek, és soha többet nem kellett nélkülözniük. A pókhálóval borított fa innentől kezdve az ukránok számára a jólétet és a gazdagságot szimbolizálja.

Az ukrán legenda szerint néhány barátságos pók az éj leple alatt feldíszítették a család karácsonyfáját arannyal és ezüsttel Forrás: Shutterstock

Katalónia

Azt gondolnád, hogy a pukizós-kakilós viccek nagyjából hatéves kor felett már idejétmúlttá válnak, de nem a katalánok között. A katalánoknál van egy igen érdekes hagyomány: Caga Tió, azaz "kakiló farönk". A lényege, hogy a család szerez egy farönköt, melyre arcot rajzolnak, a hátulját pedig letakarják egy piros takaróval. A gyerekek december 8-tól elkezdik "etetni" a farönköt édességgel, mandarinnal, keksszel. Ezt minden nap megteszik, egészen karácsonyig. A jeles napon pedig elénekelnek neki egy dalt, majd addig ütik a farönköt egy bottal, amíg fel nem libben a takaró, felfedve az előzőleg odacsempészett - vagyis a farönk által "odakakilt" ajándékokat.

A katalánoknál a család szerez egy farönköt, melyre arcot rajzolnak, a hátulját pedig letakarják egy piros takaróval Forrás: Shutterstock

Japán

Számtalan érdekességeket hallani Japánról. A szigetország kultúrája annyira különbözik a miénktől, hogy nem is kell sokat kutatni ahhoz, hogy rábukkanjunk valami olyan, egészen komoly furcsaságra, ami nálunk szinte elképzelhetetlen lenne.

Japánban a karácsonyi vacsorához is egy megdöbbentő szokás fűződik. A hetvenes években futott egy KFC (Kentucky Fried Chicken) reklám, ami valamiért elképesztően sikeres lett. Olyannyira, hogy azóta rengeteg japán látogatja karácsonykor a gyorséttermet, és onnan viszik haza az ünnepi vacsorát.

Rengeteg japán látogatja karácsonykor a gyorséttermet, és onnan viszik haza az ünnepi vacsorát Forrás: Shutterstock

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.