Hangolódj az ünnepekre néhány igazán szívmelengető klasszikussal - könyvajánló

Kisasszonyok karácsony Egy különc srác feljegyzései sztárok magazin Twist Olivér könyvajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közeleg a karácsony, az év legmeghittebb időszaka. Az alábbi könyvajánló azonban nem ragaszkodik ahhoz, hogy az ünnepi időszakot helyezze előtérbe, célja inkább az, hogy a karácsonyt övező érzelmeket, hangulatokat, annak valódi lényegét adja át.

Hiszen miről szól a karácsony?

A válasz természetesen mindenkinél egy kicsit más: a szeretetről, a békéről, a meghittségről, az ajándékozásról. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy a karácsony nem mindenki számára olyan szép: van, akinek az elengedésről, a magányról, a szomorúságról, veszekedésről, feszültségről szól. Sokan az év végéhez közeledve számot vetnek az elmúlt tizenkét hónappal, és hálát adnak az életükért, vagy esetleg pont ilyenkor jönnek rá arra, hogy a következő évben mennyi mindent szeretnének teljesen máshogy csinálni.

A karácsony az odafigyelésről is szól, legyen szó magunkról vagy a környezetünkről. Bár ilyenkor összegyűlik a család, mégis egy kicsit a befelé figyelés is előtérbe kerül. Ilyenkor igyekszünk elcsendesedni, és szép, kellemes gondolatokkal, élményekkel gazdagítani magunkat. A karácsonyi-de-nem-karácsonyi könyvajánló pont erre fekteti a hangsúlyt:

"Kedves Barátom! Azért írok neked, mert egy lány azt mondta, számíthatok rád, meg fogsz érteni, és mert nem akartál lefeküdni senkivel azon a bulin, habár megtehetted volna."

Az Egy különc srác feljegyzései című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás fiú, a kicsit furcsa, kicsit magányos, kicsit kívülálló Charlie. Az ő első gimnazista évét követjük végig a könyvben. Charlie kétségbeesetten próbálja egyszerre élni az életét és egyszerre menekülni előle, azonban tudjuk, hogy ez hosszú távon nem működőképes.

Végigkövetjük a rögös úton, ahogy szépen lassan kibújik a csigaházából, ahogy barátokat szerez, az első randevúját, az első szerelmét. Részt veszünk az első olyan karácsonyán, amit a barátaival tölt, együtt hatódunk meg a tőlük kapott ajándékon, de felidézi saját felnőtté válásunk keserédes, semmi máshoz nem fogható élményét is.

Az Egy különc srác feljegyzései című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás fiú Forrás: Alexandra Kiadó, Shutterstock

"Valahol, egy nagy városban, amelyet több oknál fogva is okosabb lesz nem megnevezni, s amelynek kitalált nevet sem akarok adni, a számos egyéb középület között van egy olyan, amelynek a párját ősidők óta megtalálhatjuk a világ majdnem minden városában: tudniillik a dologház."

Ki ne ismerné a kis Twist Olivér történetét? A dologházból koporsókészítőkhöz került árvát, akit végül befogad egy tolvajbanda, majd hatalmas nehézségek árán végül megtalálja igazi otthonát. A könyvből készült már film és musical is, de mégsem tudják pótolni a Dickens által teremtett hangulatot.

Kifejezetten nehéz és sokszor nyomasztó olvasmány, amelyben számtalan formában találkozunk az emberi gonoszsággal, és bár a végére rendeződik a kis Olivér élete, mégsem lehet azt mondani, hogy "minden jó, ha a vége jó". A könyv számtalan szépsége közül az egyik azonban az, hogy hiába az a rengeteg rémség, fájdalom és elvetemültség, Olivér mégis mindvégig megőrzi lelkének tisztaságát.

Hiába az a rengeteg rémség, fájdalom és elvetemültség, Olivér mégis mindvégig megőrzi lelkének tisztaságát Forrás: Európa Könyvkiadó, Shutterstock

"Nem karácsony a karácsony ajándékok nélkül - duzzogott Jo a szőnyegen elnyúlva."

A Kisasszonyok talán az egyik legkarácsonyosabb nem (csak) karácsonyi könyv. Az egész művet áthatja a családi összetartás, az adakozás, saját gyengeségeink legyőzése, és mindezt úgy közvetíti, hogy nem válik egyszerű tanmesévé. A March családból áradó tisztaság, szeretet és önzetlenség magával ragadja az olvasót, és átmelengeti szívét-lelkét.

A történet során a négy nővér felismeri hibáit, és igyekeznek letenni ezeket a batyukat, úgy, hogy mindeközben egymást is segítik és támogatják abban, hogy egyre jobbá váljanak.

A Kisasszonyok talán az egyik legkarácsonyosabb nem (csak) karácsonyi könyv Forrás: Manó Könyvek Kiadó Kft., Shutterstock

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.