Az energiaválság idején minden apró tétel számít, ami növelheti a rezsit. Egyre több tippet olvasni azzal kapcsolatban, hogyan lehet spórolni a villannyal, a gázzal és a fűtéssel, ám az ünnepi időszakban a meghitt hangulat érdekében hajlamosabbak vagyunk lazán kezelni ezt a kérdést.

Ma már a legtöbb izzó energiatakarékos, sőt a lakásokat díszítő égősorok és fényfüzérek is LED-esek, szóval jóval kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos társaik. Azonban ezek az újabb, korszerű világítótestek is pörgetik a villanyórát, ezért nem árt odafigyelni, milyen hosszan hagyjuk felkapcsolva az égősorokat.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A Blikk kiszámolta, hogy a hagyományos karácsonyfaizzók darabonként átlagosan 3 Wattot fogyasztanak, és ha egy ilyen típusból használunk egy 100 darabos (kb. 20 méteres) változatot, akkor az akár 3500 forinttal is megdobhatja a januári villanyszámlánkat. Ez persze csak akkor igaz, ha az égősor negyven napon át, azaz a karácsonyi időszakban, naponta nyolc órán át világít és a rezsicsökkentett árat fizetjük. Ellenkező esetben akár 7 ezerre is rúghat az égősor miatti plusz kiadás.

A LED-es izzók esetében jóval kisebb lesz a számla. Ha egy 100 ledes fényfüzért negyven napon keresztül napi nyolc órán át hagyunk bekapcsolva, akkor 78-150 forint közötti pluszköltséggel számolhatunk a hó végén. Ha egy ennél jóval hosszabb, a fentivel megegyező, húszméteres fényfüzért választunk, abban akár 1000 LED is lehet, ám egy ilyen változat is mindössze 780-1500 forinttal növeli meg a rezsinket a lap számítása szerint.