Az ünnepi édességek választéka a nagyvilágban igencsak változatos. Szenteste minden család asztalán a legfinomabb karácsonyi sütemények kapnak helyet. Vannak, akiknél a bejgli a kedvenc, mások a zserbót szeretik. De mi lenne, ha idén nemcsak a hazai, de a külföldi édességek háza táján is szétnéznénk?
Olaszország - Rococo keksz, Struffoli, Panettone
Ha karácsony környékén délre kalandoznánk, mindenképpen kóstoljuk meg Nápoly egyik közkedvelt süteményét, a rococo kekszet, ami egy kemény mandulás sütemény. A kekszet fogyasztás előtt vörösborba mártogatják (a hagyomány szerint a Lacrima di Gesú-ba, Jézus könnyeibe).

Aztán ott van a struffoli, ami leginkább a bejglihez hasonlít. A tésztához tojást, cukrot, lisztet, citrom- és narancshéjat, valamint kevés alkoholt használnak fel; úgy, mint a nudlit, kisütik, majd leöntik egy narancsból, citromból, cukorból és mézből készült sziruppal, majd kandírozott gyümölcsökkel megszórják.

Az olaszok panettonéja kerek formájú, mazsolás, kandírozott gyümölcsös desszert, ami a mi kuglófunkhoz hasonlít a leginkább.

Anglia - Karácsonyi puding
Az angolok/britek klasszikus karácsonyi desszertje a karácsonyi puding, amely a csapatmunkából születik, hiszen különlegességét az adja, hogy a tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, miközben mindenki kíván valamit. Mielőtt felszolgálnák, brandyvel öntik le, amit később meggyújtanak. A puding összetevőit képezik: a marhafaggyú, a mazsola, liszt, zsemlemorzsa, az aszalt gyümölcsök, a szegfűszeg, a fahéj és a szerecsendió. A népi hagyomány úgy tartja, hogy aki tizenhárom különböző helyen eszi meg a tizenhárom adag karácsonyi pudingot karácsonytól egészen szilveszterig, annak a következő éve szerencsés lesz.

Franciaország - Csokoládés fatörzs és tizenhárom karácsonyi desszert
A francia karácsony szinte elképzelhetetlen a csokoládés fatörzs (Buche de Noël) desszertje nélkül, amely igazából a hazai süteménykollekciókba is beleillene.

Az ország déli részén megtalálható a tizenhárom karácsonyi desszert, ami tizenhárom különféle nyalánkságból tevődik össze:
- Le gibacier (olívaolajjal, narancsvirágvízzel, narancshéjjal készült kerek, omlós lepényféle)
- Fehér és fekete nugát (mézből, mandulából és cukorból)
- A négy koldus ( a mandula a dominikánusok a mazsola az ágostonrendiek, a füge a ferencesek, a mogyoró pedig a karmeliták rendjének jelképezője)
- Callisson (mandula alkú töltött sütemény)
- Friss gyümölcsök (alma, körte, szőlő, narancs, stb)
- Aszalt gyümölcsök
- Kandírozott gyümölcsök
- Birsalmasajtos gyümölcskenyér,
- Lekvárok
- Panade (sűrű tejkrémes kenyérleves)
- Almás pite
- Fenyőmagos aprósütemény
- Almával, dióval, mazsolával töltött tésztabatyu