karácsonyi receptek hagyományos ételek magazin desszert gasztro
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepi édességek választéka a nagyvilágban igencsak változatos. Szenteste minden család asztalán a legfinomabb karácsonyi sütemények kapnak helyet. Vannak, akiknél a bejgli a kedvenc, mások a zserbót szeretik. De mi lenne, ha idén nemcsak a hazai, de a külföldi édességek háza táján is szétnéznénk?

Olaszország - Rococo keksz, Struffoli, Panettone

Ha karácsony környékén délre kalandoznánk, mindenképpen kóstoljuk meg Nápoly egyik közkedvelt süteményét, a rococo kekszet, ami egy kemény mandulás sütemény. A kekszet fogyasztás előtt vörösborba mártogatják (a hagyomány szerint a Lacrima di Gesú-ba, Jézus könnyeibe).

Nápoly egyik közkedvelt süteménye, a rococo keksz Forrás: Shutterstock/Sea Wave

Aztán ott van a struffoli, ami leginkább a bejglihez hasonlít. A tésztához tojást, cukrot, lisztet, citrom- és narancshéjat, valamint kevés alkoholt használnak fel; úgy, mint a nudlit, kisütik, majd leöntik egy narancsból, citromból, cukorból és mézből készült sziruppal, majd kandírozott gyümölcsökkel megszórják.

Struffoli Forrás: Shutterstock/Vincenzo De Bernardo

Az olaszok panettonéja kerek formájú, mazsolás, kandírozott gyümölcsös desszert, ami a mi kuglófunkhoz hasonlít a leginkább.

Az olaszok panettonéja Forrás: Shutterstock/Paulo Vilela

Anglia - Karácsonyi puding

Az angolok/britek klasszikus karácsonyi desszertje a karácsonyi puding, amely a csapatmunkából születik, hiszen különlegességét az adja, hogy a tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, miközben mindenki kíván valamit. Mielőtt felszolgálnák, brandyvel öntik le, amit később meggyújtanak. A puding összetevőit képezik: a marhafaggyú, a mazsola, liszt, zsemlemorzsa, az aszalt gyümölcsök, a szegfűszeg, a fahéj és a szerecsendió. A népi hagyomány úgy tartja, hogy aki tizenhárom különböző helyen eszi meg a tizenhárom adag karácsonyi pudingot karácsonytól egészen szilveszterig, annak a következő éve szerencsés lesz.

A karácsonyi pudingot, mielőtt felszolgálnák, brandyvel öntik le, amit később meggyújtanak Forrás: Shutterstock/Mark Lister

Franciaország - Csokoládés fatörzs és tizenhárom karácsonyi desszert

A francia karácsony szinte elképzelhetetlen a csokoládés fatörzs (Buche de Noël) desszertje nélkül, amely igazából a hazai süteménykollekciókba is beleillene.

A francia karácsony szinte elképzelhetetlen a csokoládés fatörzs (Buche de Noël) desszertje nélkül Forrás: Shutterstock/Maria Shipakina

Az ország déli részén megtalálható a tizenhárom karácsonyi desszert, ami tizenhárom különféle nyalánkságból tevődik össze:

  • Le gibacier (olívaolajjal, narancsvirágvízzel, narancshéjjal készült kerek, omlós lepényféle)
  • Fehér és fekete nugát (mézből, mandulából és cukorból)
  • A négy koldus ( a mandula a dominikánusok a mazsola az ágostonrendiek, a füge a ferencesek, a mogyoró pedig a karmeliták rendjének jelképezője)
  • Callisson (mandula alkú töltött sütemény)
  • Friss gyümölcsök (alma, körte, szőlő, narancs, stb)
  • Aszalt gyümölcsök
  • Kandírozott gyümölcsök
  • Birsalmasajtos gyümölcskenyér,
  • Lekvárok
  • Panade (sűrű tejkrémes kenyérleves)
  • Almás pite
  • Fenyőmagos aprósütemény
  • Almával, dióval, mazsolával töltött tésztabatyu

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.