Az ünnepi édességek választéka a nagyvilágban igencsak változatos. Szenteste minden család asztalán a legfinomabb karácsonyi sütemények kapnak helyet. Vannak, akiknél a bejgli a kedvenc, mások a zserbót szeretik. De mi lenne, ha idén nemcsak a hazai, de a külföldi édességek háza táján is szétnéznénk?

Olaszország - Rococo keksz, Struffoli, Panettone

Ha karácsony környékén délre kalandoznánk, mindenképpen kóstoljuk meg Nápoly egyik közkedvelt süteményét, a rococo kekszet, ami egy kemény mandulás sütemény. A kekszet fogyasztás előtt vörösborba mártogatják (a hagyomány szerint a Lacrima di Gesú-ba, Jézus könnyeibe).

Nápoly egyik közkedvelt süteménye, a rococo kekszForrás: Shutterstock/Sea Wave

Aztán ott van a struffoli, ami leginkább a bejglihez hasonlít. A tésztához tojást, cukrot, lisztet, citrom- és narancshéjat, valamint kevés alkoholt használnak fel; úgy, mint a nudlit, kisütik, majd leöntik egy narancsból, citromból, cukorból és mézből készült sziruppal, majd kandírozott gyümölcsökkel megszórják.

StruffoliForrás: Shutterstock/Vincenzo De Bernardo

Az olaszok panettonéja kerek formájú, mazsolás, kandírozott gyümölcsös desszert, ami a mi kuglófunkhoz hasonlít a leginkább.

Az olaszok panettonéjaForrás: Shutterstock/Paulo Vilela

Anglia - Karácsonyi puding

Az angolok/britek klasszikus karácsonyi desszertje a karácsonyi puding, amely a csapatmunkából születik, hiszen különlegességét az adja, hogy a tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, miközben mindenki kíván valamit. Mielőtt felszolgálnák, brandyvel öntik le, amit később meggyújtanak. A puding összetevőit képezik: a marhafaggyú, a mazsola, liszt, zsemlemorzsa, az aszalt gyümölcsök, a szegfűszeg, a fahéj és a szerecsendió. A népi hagyomány úgy tartja, hogy aki tizenhárom különböző helyen eszi meg a tizenhárom adag karácsonyi pudingot karácsonytól egészen szilveszterig, annak a következő éve szerencsés lesz.

A karácsonyi pudingot, mielőtt felszolgálnák, brandyvel öntik le, amit később meggyújtanakForrás: Shutterstock/Mark Lister

Franciaország - Csokoládés fatörzs és tizenhárom karácsonyi desszert

A francia karácsony szinte elképzelhetetlen a csokoládés fatörzs (Buche de Noël) desszertje nélkül, amely igazából a hazai süteménykollekciókba is beleillene.

A francia karácsony szinte elképzelhetetlen a csokoládés fatörzs (Buche de Noël) desszertje nélkülForrás: Shutterstock/Maria Shipakina

Az ország déli részén megtalálható a tizenhárom karácsonyi desszert, ami tizenhárom különféle nyalánkságból tevődik össze:

 • Le gibacier (olívaolajjal, narancsvirágvízzel, narancshéjjal készült kerek, omlós lepényféle)
 • Fehér és fekete nugát (mézből, mandulából és cukorból)
 • A négy koldus ( a mandula a dominikánusok a mazsola az ágostonrendiek, a füge a ferencesek, a mogyoró pedig a karmeliták rendjének jelképezője)
 • Callisson (mandula alkú töltött sütemény)
 • Friss gyümölcsök (alma, körte, szőlő, narancs, stb)
 • Aszalt gyümölcsök
 • Kandírozott gyümölcsök
 • Birsalmasajtos gyümölcskenyér,
 • Lekvárok
 • Panade (sűrű tejkrémes kenyérleves)
 • Almás pite
 • Fenyőmagos aprósütemény
 • Almával, dióval, mazsolával töltött tésztabatyu
Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!
Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!