Édesszájúak és likőrimádók, figyelem! A mézeskalács és a klasszikus karácsonyi tojáslikőr mellett léteznek más ünnepi finomságok is, amiket egyszerűen elkészíthetünk otthon. Ilyen például a hazánkban még nem annyira elterjedt spekuláciusz keksz és likőr, amit igazi különlegességként kínálhatunk a vendégeknek, vagy adhatunk ajándékba.
A spekuláciusz (Speculatius) egy fűszeres karácsonyi keksz, melynek az eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. Egész Nyugat-Európában randkívül népszerű, de az érdem a hollandoké és a belgáké, ők készítették először. A spekuláciuszt tükörkekszként is emlegeítik. Neve a tükör (speculum) szóból ered, mert egy-egy, az Újszövetségből való jelenet tükörképét nyomdázták az édesség tésztájába - így ismertették meg a gyerekekkel Jézus életének történetét. Mutatjuk a házi fűszerkeverék, a keksz és a likőr elkészítését is!
Spekuláciusz fűszerkeverék házilag:
- 7 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál fehérbors
A spekuláciusz-likőr elkészítése:

Hozzávalók:
- 500 ml habtejszín
- 300 ml vodka
- 4 teáskanál spekuláciusz fűszerkeverék
- 5 evőkanál mogyorókrém
- 3 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Öntsük a habtejszínt egy nagyobb tálba, és enyhén verjük fel. Adjuk hozzá a többi összetevőt, keverjük szép simára. Kész is! Az elkészült likőrt öntsük díszes csatosüvegbe, így egy masnival átkötve tökéletes karácsonyi ajándék lesz. A spekuláciusz likőr 4-6 hétig tartható el a hűtőben.
A fűszeres, ropogós spekuláciusz keksz receptje:
A spekuláciusz keksz alapja egy omlós tészta őrölt mandulával és a speciális fűszerkeverékkel:

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 150 g vaj
- 125 g barna cukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt kardamom
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 60 g őrölt mandula
- 300 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
- A vajat, a cukrot és a tojást verjük habosra (legalább 10 percig keverjük!). A fűszereket, a citromhéjat és a darált mandulát keverjük bele.
- A lisztben keverjük el a sütőport, majd adjuk a vajas keverékhez.
- A tésztát jól gyúrjuk össze, formázzuk kerekre, fóliázzuk be és tegyük legalább másfél órára hidegre.
- A tésztát tegyük lisztezett deszkára, nyújtsuk kb. 4 mm vastagságúra. Szúrjuk ki bármilyen kekszformával, tegyük a kekszeket tepsire, és még két órára tegyük hűvősre.
- 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni.