Így tedd háziállatbiztossá a karácsonyfát: tippek, hogy a kutyák és macskák messziről elkerüljék

divat és dekor dísz háziállatbiztos karácsonyfa háziállat karácsonyfa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahány ház, annyi szokás. Egyes helyeken már december első napjaiban felállítják a karácsonyfát, máshol erre egészen december huszonnegyedikéig várni kell. Egy azonban biztos: ahol vannak háziállatok, sem a fa, sem pedig az alá helyezett ajándékok nincsenek biztonságban.

A háziállatok nincsenek hozzászokva a karácsonyi díszekhez, a nappalit vagy az előszobát decemberben elfoglaló hatalmas karácsonyfához. Legyen szó kivágott vagy műfenyőről, könnyen megtörténhet a baj. De nemcsak a dekorációban keletkezhet kár, hanem kedvenceink is megsebesülhetnek.

Ha nem LED-es égősort, hanem hagyományosat használunk, melyeken az izzók felmelegszenek, az könnyen megégetheti a háziállatok orrát vagy mancsát. Az igazi fenyű tűlevelei megszúrhatják őket, illetve kárt tehetnek a bélrendszerükben is, ha esetleg lenyelik őket. Nem beszélve arról, hogy ha feldöntik a fát, az rájuk is zuhanhat.

Hogy elkerüljük a baleseteket, érdemes megtenni néhány óvintézkedést.

Ha tehetjük, ne használjunk csillogó díszeket Forrás: Thinkstock

A házikedvencek érzékenyek az erős illatokra. Egyeseket már a fenyő erős szaga is távol tart, de "megjelölhetjük" a tiltott területet úgy is, ha almaecettel permetezett fenyőtobozokat helyezünk a karácsonyfa alá. A Mirrornak nyilatkozó szakértő szerint ez képes elriasztani az állatokat.

Legfőképpen a macskákat vonzza a csillogás, ezért érdemes lehet megfontolni a macskatulajdonosoknak, hogy nem használnak flittert vagy flitteres, csillámló díszeket. Ezek ugyanis arra késztethetik az állatokat, hogy felmásszanak a fára, azaz megszerezzék a csillogó gömböket, boákat. Kutyás háztartás esetén érdemes lehet beszerezni a nagyobb helyett egy kisebb fát, melyet könnyen az asztalra is állíthatunk.

Az ajándékok védelme érdekében pedig helyezzük ki a dobozokat a lehető legkésőbb – írja a cikk szerzője.

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!
Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.