Sokan hajlamosak azt hinni, hogy a szaloncukor az szaloncukor, nem kell túlgondolni a vásárlást. A magyar találmányként számon tartott édességgel kapcsolatban azonban számos minőségi követelményt tartanak fenn a hazai gyártók, melyeket érdemes szem előtt tartani.
A Ripost utánajárt, mire kell odafigyelni, ha elindulunk megvásárolni ezt a népszerű ünnepi desszertet. Legyen szó bármilyen szaloncukorról, 1 kg-os termék esetén legalább 70 szemet kell tartalmaznia a csomagnak. A megnevezésnek magában kell foglalnia a szaloncukor fajtáját, mártott termék esetén a névnek utalnia kell arra is, mivel van bevonva, töltött termék esetén pedig a töltelék típusára is.

Ezen kívül vásárláskor mindig ellenőrizzük, hogy a csomagoláson fel van-e tüntetve a fantázianéven kívül a termék pontos megnevezése, a gyártó, forgalmazó neve és pontos címe, a szavatossági idő, az összetevők listája és töltött termék esetén a gyümölcstartalom, valamint az allergén anyagok. Fontos, hogy
- csak olyan terméket vásároljunk meg, amelyiken magyar nyelvű tájékoztató is van;
- kerüljük az „ízű" elnevezésű termékeket, és kizárólag sértetlen csomagolású édességeket tegyünk a kosarunkba;
- lehetőleg válasszunk valódi csokoládéból készült, vagy azzal bevont terméket;
- aki marcipános szaloncukrot venne, válasszon olyat, amelyikben magas a mandulatartalom – minél több ugyanis a mandula a cukortartalom javára, annál jobb minőségű marcipán van az édességben. Azt sem árt tudni, hogy a percipán nem tartalmaz mandulát, azt barackmagból készítik.