Nincs már karácsony manók nélkül: ezt kell tudnod az egyre népszerűbb Elf on the Shelf hagyományról

Forrás: Life.hu -
karácsony divat és dekor karácsonyi manók manó elf on the shelf
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt években a manók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is. Egyre több üzlet kínálatában bukkannak fel kisebb, nagyobb, fehér szakállas manófigurák, általában filcből, posztóból, hogy ajtó, ablak mellett állva vagy éppen egy szekrény tetején üldögélve várják együtt a családdal a karácsonyt. De vajon mit kell tudni a karácsonyi manókról?

Egy régi Mikulás-versben, amelyet az amerikai író Clement Clarke Moore jegyez, jelent meg első ízben a karácsonyi manó fogalma. Ebben a versben maga a Mikulás is egy pici, idős, jókedvű manó volt, aki 8 apró rénszarvas által húzott kicsiny szánon érkezett, színes bundákba öltözve. A jól ismert piros Mikulás-ruha eredetileg egy XIX. századi illusztrációjából ered, de a mai napig szimbolikus Mikulás-képet a Coca-Cola 1931-es reklámkampánya hozta be a köztudatba.

A Mikulás a legenda szerint az Északi-sarkon dolgozik, az ajándékok elkészítésében pedig manók segítenek neki. Egyúttal ők a felelősek azért, hogy megfigyeljék, jól viselkednek-e a kisgyerekek, és segédkeznek az ajándékok házhoz szállításában is. Egy ideje azonban új hagyomány indult, 2005-ben ugyanis született egy mese: Elf on the Shelf, azaz Manó a polcon címmel, amely sok családban világszerte új karácsonyi hagyományt teremtett. A csintalan pirosruhás manók ugyanis december 1-jén beköltöznek a rájuk bízott gyermekekhez, és Mikulás vagy Karácsony napjáig figyelik őket, és jelentenek róluk a Mikulásnak. S hogy nekik már ne kelljen rosszalkodniuk, a manók követnek el helyettük mindenféle csínyeket. Az Elf-láz Magyarországot is elérte, egyre többen vágnak bele a „manózásba", a gyermekek legnagyobb örömére.

Nincs már karácsony manók nélkül Forrás: Life.hu

Az Elfek karcsú, piros ruhás, esetleg csíkos harisnyás gyermekarcú manók, pufók, szakállas társaik viszont egy másik, természetesebb vonalat követnek, ők a skandináv hagyományokból született manók. A skandináv mítosz szerint számtalan manó segíti a mindennapokat: ott van a Gårdstomte, vagyis az udvari manó, aki a gazdaságokban dolgozik, Hustomte, a házimanó, aki az alagsorban vagy a tetőtérben él és arról gondoskodik, hogy mindig tiszta legyen a ház. Ugyancsak fontos lény az erdei manó, vagyis a Skogstomte, aki régi rönkökben, fák odvában lakik, és az erdő állatainak biztonságára vigyáz, gondoskodik a táplálékról, figyelmezteti őket a veszélyre. Jultomte, a karácsonyi manó pedig a kedves gyerekeket keresi fel: igaz, nem a kéményen át érkezik, hanem simán bekopog az ajtón, eszik egy kis vajas-mandulás zabkását, majd átadja az ajándékokat. Ezeknek a figuráknak a keveredéséből született meg a svéd grafikus, Viktor Rydberg rajzai alapján 1881-ben a ma ismert svéd Mikulás, Tomte alakja, aki piros sapkában, zöld kabátban, barna nadrágban és nagy faklumpában kopog be a házakhoz karácsonykor az ajándékokkal. Nem csoda tehát, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő svéd porcelánkészítőket is megihlette a manó-téma. A csodaszép karácsonyi motívumokat kézzel készített gyapjú manók inspirálták, egyenesen a smålandi erdőkből. Manós kávéscsésze, forraltboros bögre, szív alakú kínálótálak, talpas süteményestál, desszertes tányérok teszik varázslatossá az ünnepvárást.

A svéd porcelánkészítőket is megihlették a manók Forrás: Foto5 Bli Studio

A svéd karácsony elengedhetetlen kelléke a vajas-mandulás zabkása mellett a forralt bor és egy különleges keksz, amelyet a manóknak szintén előszeretettel kínálnak.

Mézeskalácsos keksz mandulával és tőzegáfonyával

Hozzávalók: (kb. 40 db kekszhez)

· 100 g szobahőmérsékletű vaj

· 1 bögre (2 dl) kristálycukor

· 3 tojás

· 4 bögre búzaliszt

· 2 teáskanál őrölt gyömbér

· 2 teáskanál őrölt fahéj

· ½ teáskanál őrölt szegfűszeg

· 3 teáskanál sütőpor

· 2 teáskanál vaníliás cukor

· ½ teáskanál só

· 2 dl hámozott, pirított mandula

· 100 g tőzegáfonya

· 1 mokkáskanál liszt az áfonyához

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Morzsoljuk össze a cukrot és a vajat, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat. A száraz összetevőket öntsük egybe, keverjük el, majd dolgozzuk össze a vajas-tojásos keverékhez. Az áfonyákat szórjuk meg a mokkáskanálnyi liszttel, majd dolgozzuk bele a tésztába, a pirított mandulákkal együtt. Az elkészült tésztát osszuk 3 egyforma részre, sodorjuk hosszúkás alakúra, majd helyezzük őket kivajazott, vagy sütőpapírral letakart sütőlapra. Süssük kb. 15-20 percig. Ha elkészült, vegyük ki a tepsit és a sütőt zárjuk el. Kis ideig hagyjuk hűlni a süteményeket, majd szeleteljük fel őket kb. 2 cm vastagságú darabokra. Az így elkészült biscottikat tegyük vissza a még meleg sütőbe egy rövid időre, hogy kellőképpen kiszáradjanak és finom ropogósak legyenek. Tökéletes kísérője lesz a forralt bornak!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.