szaloncukor szaloncukor eredete magazin gasztro
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony elmaradhatatlan dísze és kelléke a szaloncukor. Nem is létezik olyan magyar család, ahol a vékony csokoládérétegbe burkolt édesség valamelyik fajtája ne jelenne meg a fa díszeként, így nehéz elképzelnünk, hogy egyes országokban nem ismerik.

A szaloncukor még manapság is egyfajta kuriózum, hiszen csak karácsony közeledtével kerül a boltok polcaira és nem sokkal újév után el is tűnik a kínálatból. A szaloncukor elődeit, azaz a fondant-cukorkákat a franciák alkották meg, tőlük vették át a receptet német cukrászok, akik a XIX. században honosították meg ezt az édességet Magyarországon.

A szaloncukor még manapság is kuriózum, hiszen csak karácsony közeledtével kerül a boltok polcaira Forrás: Shutterstock

A szaloncukrokat eleinte kézzel készítették és sokáig csak a fent említett fondant-cukorkákat takarta a kifejezés, amelyeket szép csomagolópapírba burkoltak. A neve valószínűleg onnan ered, hogy a módosabb családok a karácsonyfát a szalonban állították fel, illetve itt fogadták a vendégeket, tehát ide készítették be a látogatóknak szánt apró finomságokat, a szaloncukrokat is.

Ekkoriban a módosabb házak számára megrendelésre készült a szaloncukor, és mivel nagyon exkluzív édességnek számított, így a megrendelő határozhatta meg, hogy a kiválasztott ízű bonbont milyen papírba és sztaniolba csomagolják. A cukrászinasok valószínűleg nagyon nem szerethették ezt az időszakot, ugyanis az ő feladatuk volt a szaloncukrot borító selyempapír két végének kézzel történő kirojtozása, míg fel nem találták a ricselő gépet.

A szaloncukor divatja futótűzként terjedt az úri családok körében, majd szépen átszivárgott a társadalom minden rétegébe. Akik nem engedhették meg maguknak, hogy a cukrászdákból rendeljék meg ezeket a finomságokat, azok otthon készítették el őket. A XIX. század végére számos szaloncukor recept látott napvilágot például a szalon-ananász cukorka, a szalon-pisztácz cukorka vagy a szaloncréme-bonbonok.

A szaloncukor divatja futótűzként terjedt az úri családok körében Forrás: Fortepan/Kurutz Márton

Természetesen minden családnak megvolt a maga kedvence, vagy éppen a maga titkos receptje, amelyet a legszívesebben fogyasztott, illetve készített. A XX. században váltotta fel a kézi készítésű szaloncukrot a tömegtermelés, amikor már nem otthon vagy a cukrászműhelyekben készült az édesség, hanem a gyárak futószalagjain.

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.