Lampiontól lámparojtig - romkocsmákat teszteltünk

romkocsma Budapest éjszakai élet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A külföldi fiatalok Budapestet a romkocsmák fellegváraként emlegetik. Ha még nem fedezted fel a belváros összes kis gyöngyszemét, ezt a listát neked találták ki!

A romkocsma mostanában divatos jelenség, Európában is van pár, mi pedig itthon számos helyszín közül választhatunk. Ezeknek a hangulatos helyeknek egészen különleges atmoszférájuk van. Hiába keresnéd a megszokott, sablonos székeket, elmarad a minimál stílus, és a falakon sincs fekete barokkos futóminta. Helyette minden kicsit lepattant, de aranyosan és szívet melengetően. Egy polcról rád kacsint a gyerekkori kedvenc játékod, a sarokban pedig ott áll a nagyid rojtos lámpája. Csípd el a hangulatot, és irány valamelyik vendégcsalogató hely!

1. Tűzraktér: VI. Hegedű u. 3.

Csak két éve költözött a hatodikba, előtte - talán még sokan emlékeznek rá - a Tűzoltó utcában volt a független kulturális központ. Mert a Tűzraktér nem csak egy sima kocsma, sokkal több annál. Hétköznaponként magyartanfolyamot tartanak itt külföldieknek, illetve filmklubok, kézműves alkotóműhely, tánctanítás is van. Igen sokszínű hely, ahol nem csak a hideg nedűket szippanthatod magadba, hanem a színtiszta kultúrát is. Ha csak beszélgetnél egy jót, ha pingpongoznál egyet, ha műtermet bérelnél, ha táncolnál egy nagyot, vagy ha jófej és laza arcokat ismernél meg... irány a Hegedű utca!

Mettől meddig?
Nyitva tartás: 18:00-05:00
Árfolyam:
Csapolt Soproni: 400 ft
2 dl folyóbor: 400 ft
1 üveg Márka Meggy: 300 ft
4 cl rövidital: 480 ft-tól
Bővebb infó:http://tuzrakter.hu/

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



2. Instant: VI. Nagymező u. 38.

Valamikor a Nagymező utcát a magyar Broadwaynek hívták. Mára inkább a kocsmák és falatozók utcája lett. Itt bújik meg egy tágas kapu mögött az Instant Art Bár. 2008 óta vár mindenkit, aki betéved, és szeretné jól érezni magát pár órára. A legszembetűnőbb az eklektikus dizájn, a kert felett kifeszített hálón a halak és a borostyán a falon. Az Instant lefelé és felfelé is terjeszkedik: a pincében fellépnek az underground színtér legjobbjai, tartanak stand-up esteket és hajnalba nyúló elektronikus zenei bulikat is. A földszinten találhatjuk a kertet és a lépcsőt, ami a "házibulikba" vezet. Az emeleten várnak a szobák, amik egy szürreális világba kalauzolnak el: fordított szoba, fogorvosi szék és megannyi bizarr cucc. Ne ijedj meg, nem a fröccs ártott meg, a bútorok vannak fejjel lefelé berendezve. Az Instant sem marad le a kulturális szerepvállalásról: itt működik az ÓÓ galéria, szezonális kiállításokkal.

Mettől meddig?
Nyitva tartás: 12:00-03:00
Árfolyam:
Csapolt Borsodi: 450 ft
Koktélok: 690 ft - 2500ft-ig
1 dl szénsavas üdítő: 120 ft
4 cl rövidital: 450 ft-tól
Bővebb infó:http://www.instant.co.hu/

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



3. Szimplakert : VII. Kazinczy u. 14.

Amit mindenki ismer. Egy régi körfolyosós ház lett kialakítva először szűkösebb, homályosabb, egyszerűbb kocsmának. Mára a Szimplakert kibővült, nyáron részben kabrióvá vált, és sokat változott. Itt sörözhetsz kádban, rozzant Trabantban, de persze székeket is találhatsz, csak két ugyanolyan nincs. Isteni a dizájn, látszik rajta, hogy sok-sok év alatt szedték össze a kincseket. Ellenben sajnos sokat változott az árszínvonal az elmúlt években. Rájöttek, hogy még nagyobb helyen még több turistát tudnak fogadni, még magasabb árakon. A hangulat sem a régi, ha egyre mélyebbre kell nyúlnod a zsebedbe, és néha a sör is túl vizes. Viszont van sok-sok érdekes program, vj-k, jazzestek, beszélgetések.

Mettől meddig?
Nyitva tartás: 12:00-03:00
Árfolyam:
Csapolt Dreher: 550 ft
1 dl folyóbor: 200 ft
1 dl szénsavas üdítő: 100 ft
4 cl rövidital: 800 ft-től
Bővebb infó:http://www.szimpla.hu/

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



4. Grandio Bár: VII. Nagydiófa u. 8.

Az egyik legújabb és legzöldebb hely a belvárosban. A névválasztás amolyan "a fejemet fogom" poén, de nagyon arisztokratikusan hangzik, és a külföldi vendégek nem fogják megtudni, hogy a Grand dió az Nagy dió. Sok mindenben eltér a Grandio a többi pesti romkocsmától, de ami a legfontosabb: a házban egy hostel működik. Igen, szállás a klubban, klub a szállásban. Rendhagyó ötlet, korábban csak dekadens holland negyedekben találkozhattunk ilyennel. Most már a hetedikben is látni hátizsákos, kócos turistákat, akik biztosan ide tartanak. A nagy bulik még nem indultak be, ezért ezekről egyelőre nem tudunk beszámolni, de az biztos, hogy üde színfolt lesz a Grandio a romkocsmák között. Nem utolsó sorban pedig kedvesek a pultosok, mindegyikük beszél angolul, és annyi a lián, a leander meg a borostyán, hogy az oxigénellátásunk 100%-ban biztosított. Pluszpont a plüssállatokért és a színes asztalkákért.

Mettől meddig?
Nyitva tartás: 12.00-04.00
Árfolyam:
Csapolt Borsodi: 450 ft
Csapolt Hoegaarden: 650 ft
1 dl szénsavas üdítő: 120 ft
4 cl rövidital: 500 ft-tól
Bővebb infó:http://www.grandiopartyhostel.com/

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



5. Tündérgyár: IX. Tűzoltó u. 22.

Bár a Tündérgyár kiesik az öt-hat-hetedik kerületi háromszögből, mégsem teljesen magányosan árválkodik Ferencvárosban, hiszen közel a Trafó és a Corvin mozi is. Egyébként a név a Tündér Összeszerelő Üzemből jött. A Gyárudvarba és a Presszóba mindig ingyenes a belépés, és a szervezők próbálnak minél több ingyenes koncertet is rendezni. Végre egy hely, ahol tekintettel vannak a szórakozók pénztárcájára! Itt nem csak jazz és elektro szól: indie-, gumipop-, hip-hop és rockkoncertek színesítik a programtervet. Vannak speciális unplugged estek is, mikor frontembereket állítanak színpadra egy szál gitárral. Ráadásul a Tündérgyárból sem hiányozhatnak a kiállítások és a biciklik sem. Nem mellesleg pedig az udvarban megnyitotta grillrácsait a Kétker étterem: csütörtöktől szombatig lakomázhattok. Hétfőtől péntekig 18:00-21:00 óráig a Soproni korsója, a vodka, a Jager, a gin, a Becherovka 4 centje 300 ft! Ezek a legbarátságosabb árak a romkocsmaszcénában!

Mettől meddig?
Nyitva tartás: 14:00-04:00
Árfolyam:
Csapolt Soproni: 400 ft
1 dl Frittman bor: 200 ft
Traubisoda: 250 ft
4 cl rövidital: 450 ft-900 ft-ig
Bővebb infó: http://tundergyar.hu/

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



6. Kertem: XIV. Olof Palme sétány 3.

A hatalmas, zöld Ligetben található a nagyon retró, már-már a Csinibaba c. filmre hajazó sörkert és limonádébár. Világosban még nem érvényesülnek a tündéri, színes lampionok, ellentétben a harsány színű székekkel. Külön öröm, hogy a Kertem nem a szokásos belvárosi környezetben van, hanem Zugló szívében. Nagyon szimpatikus, hogy háziállatokat is fogadnak, szóval nem kell otthon hagynod a kutyust és alkalom adtán a tengerimalacod sem. Ha megéhezel, grillezett húsokat, hamburgereket, nosztalgikus kolbászokat is ehetsz, illetve fogsz is, mert az ínycsiklandozó kerti grillillat mindenkinek beköltözik az orrába. És ha netán arra vetemednél, hogy szeretnéd ledolgozni a bevitt kalóriákat, a DJ remek zenéjére bármikor táncra perdülhetsz - különösen a pénteki és a szombati esti nagy bulikon. Kertem...találó. Pont, ahogy a kertemben.

Mettől meddig?
Nyitva tartás: 11:00-04:00
Árfolyam:
Csapolt Borsodi: 420 ft
1 dl bor: 190 ft
Traubisoda: 230 ft
5 cl rövidital: kb. 460ft - 950ft- ig
Bővebb infó:http://www.kertemfesztival.hu/

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



Valaki szereti a romkocsmákat, sokan pedig inkább a letisztultabb, klasszikus bárokat választják. Mindenesetre nem lehet elsiklani a kis létesítmények felett, amik színes pislákoló lampionként ragyognak a budapesti éjszakai élet egén. Most csak hat kocsmát teszteltünk, de, ha igény van rá, szívesen teszünk még egy kocsmatúrát, és leírjuk az ott látottakat, tapasztaltakat. Hisz annyi romkocsma van még...Szóda, Dürer Kert, Ellátó, Kőleves Kert, Kis Csendes, Ötkert... Kíváncsiak lennétek rájuk?

Tünci (17)
Romkocsma? Ez az! Párszázas borok, fincsi csapolt sör, semmi elegancia vagy drága bútor, de sokkal több "old school" emléktárgy. Az egymáshoz totál nem passzoló bútorok adják meg igazán a bohém hangulatot. Jó érzés beülni, nézegetni, mindig lehet találni valami újat. Például egy frankó NDK-s képregényt a falon, vagy egy 70-es években felírt disznóviccet a falra. Egyszerűen lehuppansz egy kanapéra és kényelmesen, otthonosan eliszogatsz a haverokkal. A Tűzraktér a kedvenc, de tudnék mesélni a fogorvosi székről is az Instantban. Csak az a ciki, hogy ezek a helyek ahogy egyre népszerűbbek, úgy lesznek egyre drágábbak. De egy biztos: az igazi törzshelyek, a belvárosi, eldugott kis kocsmák a szokásos arcokkal és kocsmárosnővel, mindig megmaradnak olyannak, amilyennek megismertük, megszerettük és amiért megtartottuk őket.

Cincy

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.