Mai Manó Ház kultúra kiállítás szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan gyermekek, akik már csecsemőkorukban vakító reflektorok és villanó vakuk fényében cseperednek fel - elég felidézni az angol királyi család legifjabb sarja körüli médiafelhajtást -, míg mások önszántukból vagy a szüleik nyomására törekednek a hírnév felé. Ez utóbbiakat mutatja be Kallos Bea fotográfus kamara-kiállítása a Mai Manó Házban.

Homokozó helyett kifutó, kiscicás melegítő helyett amerikai zászlós bikini; smink, haj és magas sarkú cipő. Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Little Miss (& Mister) Hungaryt, az egyre nagyobb publicitást kapó magyarországi gyerekszépségversenyt. A morális kérdésfelvetésekre ösztönző megmérettetésen "mini", "little" és "tini" kategóriában rivalizálnak egymással a gyerekek, akik közül az arra legérdemesebbek (?) nemzetközi porondon folytatják a parádézást.

Kallos Bea öt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, és a Magyar Távirati Iroda sajtófotósaként kapta lencsevégre a lassan kordokumentum státusszal bíró vetélkedőket. Az eddig négy sajtódíjat nyert fotográfus elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a gyerekek valóban önszántukból jelentkeztek a szépségversenyre, vagy az anyukák a csemeték jó génjeit kihasználva saját, meg nem valósult álmaiknak akarnak újabb esélyt adni. Kallos Bea el kívánt határolódni a kemény bírálattól, képeit nézegetve mégis egyértelmű a fényképész állásfoglalása a kisminkelt kisgyerekeken élősködő felnőttekről.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

További képekért kattints ide!

Könnyes szemű, copfos kislányok, sarokba szorított szőkeségek, mélázó angyalkák szomorú képei fogadják a Mai Manó Ház első szintjén elhelyezkedő tárlat vendégeit. A fotók cím nélkül, vízszintes sorba rendezve terülnek el a helyiség három fehér falán, mindenféle bevezető nélkül, az érdeklődőre bízva azok megítélését. A kiállítás anyagában szereplő gyerekek általában a 3-12 éves korosztályt képviselik, a személyiségüket még épp csak építgető kicsik közül igen kevesekről hihető el nyugodt szívvel, hogy - ahogy azt az anyukák állították - a leányzók azért vettek részt a szépségversenyen, mert igenis szeretnek szerepelni.

Akik a sztárok csillogását keresik majd a kiállított képeken, azok bizony nagyot fognak csalódni. Kallos Bea képei merengésre késztetnek, felzaklatnak vagy egyenesen elborzasztanak. Hiába a fotókon pózoló gyerek lopva elkapott mosolya, a harisnyához színben passzoló hajcsavarók - az ötéves kislányokra aggatott miniszoknya-melltartó-napszemüveg együttesek még a legjobb esetben is rosszalló szemforgatásra ingerlik a tárlat látogatóit. A válogatás erénye, hogy hű marad a dokumentarista szerepkörhöz, és több aspektusból mutatja be a választott témát. A pityergő kislányokon túl büszkén pózoló, báli ruhában tipegő, indiai kreációban térdeplő gyermekeket is felvonultat a mustra, a képeket részletesen szemügyre vevő közönség azonban hamar felismeri a kompozíciókban rejlő groteszk minőséget.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

A legszembetűnőbb tematikai és strukturális közösség a gyermek magányosságának visszatérő témája. Hiába az esetenkénti szülői jelenlét, a kicsik legtöbbször a színpad szélén feszengve - vagy épp annak közepén pukedlizve -, a sarkokba szorítva, arcukat a kezükbe temetve, elhagyatottan tűnnek fel. A keret kiszélesítése sem menti meg a rendezvényt az esetleges negatív kritikáktól, hiszen a kifutón pipiskedő őszinte gyermektekintetek mellett a csoportokba verődő minifelnőttek bíráló, lenéző pillantásai fedezhetők fel. Ezek az ügyesen elkapott, konzervált momentumok még a szabadabb szellemű anyák lelkiismeretére is hatással lehetnek, akik a kiállítás után valószínűleg fejvesztve rohannak majd a játékboltokba, hogy kreatív, vagy csak egyszerűen naiv játékokkal lepjék meg csemetéiket.

Ahogy a tárlat anyaga, úgy a kiállítás helyszíne is igencsak rendhagyó. Kallos Bea fotói ugyanis nem a Mai Manó felső termeiben foglalnak helyet, hanem az első emeleti könyvesbolt falát "zavarják össze". Az igényes kiadványokkal, művészi plakátokkal megtömött térben a valóságot dokumentáló fotográfiák szinte valótlannak hatnak.

24 óra Párizsban? - Ezt nézd meg!http://www.life.hu/szorakozz/programok/20130718-szorakozas-program-utazas-24-ora-parizsban-ezt-feltetlenul-nezd.htmlCsupa szem és kifacsart testekhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130722-muveszet-kiallitas-szorakozas-egon-schiele-torz-mosolyok-kifacsart-testek.html5 titkos hely Rómában, amit fedezz felhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130716-szorakozas-program-szabadido-5-titkos-hely-romaban-ahol-nem.htmlTanulj játszva! - 5 menő múzeum a nagyvilágbólhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130714-szorakozas-program-szabadido-termeszettudomanyos-muzeumok-a-nagyvilagbol-ahol-jatszva.htmlToplistás helyek - Budapest egy külföldivelhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130709-szorakozas-utazas-programtipp-51-latnivalo-amit-a-kulfoldiek-imadnak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.