Az éhezők viadala II - emelték a tétet

kritika extrém valóságshow Futótűz (film) Az éhezők viadala
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már a hazai mozikban Az éhezők viadala második része, amely az első film történetének folytatásaként lényegében ismét egy jövőbeli, kegyetlen, túlélős tévéműsor kulisszái mögé visz el minket. Filmkritikánk következik, ráadásnak pedig összegyűjtöttük a legdurvább valóságshow-kat a mozikból.

Ahogyan azt már az első rész kapcsán is megírtuk Az éhezők viadala érdekes kombinációja az ifjúsági kalandregény műfajának, a gyilkos médiaábrázolásnak és a jövőbe helyezett társadalomkritikának. Mindezt jó érzékkel variálja az alapjául szolgáló regénytrilógia, és ügyesen olvasztja egybe fogyasztható és szórakoztató moziélménnyé a filmváltozat is.

Forrás: www.thehungergamesexplorer.com

Persze a különböző részek között az arányok változnak kissé: az akciódús első film után az új epizódban a hangsúly a karakterekre és a társadalmi háttérre helyeződött. Tágul a kép Katnissék számára - és még hátra van két film, hisz a harmadik regényt már kettévágva, ezáltal persze még több bevételt remélve mutatják majd be a mozikban.

Az első rész történetének végén Katniss és Peeta jó nagy felfordulást keltettek a rendhagyó győzelmükkel, nem kis fejfájást okozva a jövőbeli disztópikus (negatív jövőképű) ország, Panem zsarnok irányítóinak. A győzteseket most körútra viszik az összes körzetbe, ami tovább fokozza a feszültséget, hisz a rakoncátlan és már eddig is a lázadás szimbólumává lett főhősnőnek nem igazán tetszik, amit lát... Így hát visszaküldik őket az Arénába egy ügyes trükkel: afféle All Star-gálát szerveznek a korábbi győztesekből egy új viadal erejéig. Csak éppen itt a nagy gálázás végére a résztvevők jó része halott.

Forrás: www.thehungergamesexplorer.com

Még több, még különlegesebb, még látványosabb és még nagyobb sztárokkal: a filmbeli második viadal egyértelműen megmutatja a szórakoztatóipar logikáját. Így akár a hollywoodi folytatásokra és saját magára való utalásként is értelmezhető - bár szerencsére a film alkotói azért nem estek át a ló túlsó oldalára, és bár széttartóbb lett, de azért nem puffasztották túl nagyra a Futótűz alcímet viselő második részt.

Kis változtatások történtek formailag is: az első epizód kézi kamerás, dokumentarista, „valóságshow-s” képi világát felváltotta egy letisztultabb, látványosabb vizuális stílus, ami valószínűleg a rendezőváltás (Gary Ross helyett Francis Lawrence) eredménye is.

Forrás: www.thehungergamesexplorer.com

No és a puszta életben maradáson kívül ezúttal már tudnak mással is foglalkozni a film főhősei: például egymással, aminek egy szépen kicsúcsosodó szerelmi háromszög lesz a végeredménye. Hiába, azért az ifjúsági regény műfajának is adni kell valamit...

Extrém valóságshow-k a moziban


A tizedik áldozat (1965)
A hatvanas években még a televíziózás is gyerekcipőben járt, és a valóságshow-kat sem találták fel, ebben a filmben mégis valami hasonlót láthatunk - a „távoli” 21. századba helyezve. Gyilkos játékában párokat sorsolnak össze, Vadászt és Áldozatot, azonban a főszerepet alakító Ursula Andress és Marcello Mastroianni úgy dönt: ezúttal változtatnak a szabályokon.

A menekülő ember (1987)
Ha Arnold Schwarzenegger játssza azt a szereplőt, akit ártatlanul elítéltek, majd a büntetésétől csak úgy tud megszabadulni, ha engedi, hogy egy tévéshow-ban őrá vadásszanak válogatott gyilkosok, akkor sejthetjük, hogy a film végére meg fog fordulni a szereposztás. A nyolcvanas évek akciófilmjeinek összes jellegzetességét felvonultató mozi a látvány és az erőszak irányába vitte el a témát.

Battle Royale (2000)
A magyarul is olvasható kultuszregényből készült ez a japán film, amely leginkább tekinthető Az éhezők viadala előzményének: itt is kamaszok kénytelenek egymást gyilkolni a túlélés érdekében, itt is természeti a környezet (egy sziget), és itt is a kormány áll az egész mögött. Csak minden sokkal, de sokkal véresebb, brutálisabb és horrorisztikusabb, mint az amerikaiaknál.

Rollerball – Könyörtelen játék (2002)
A mi Dobó Katánk is ott tündököl egy mellékszerepben ebben a hollywoodi akcióthrillerben, melynek tévéshow-ja kevésbé halálos, mint az eddig bemutatottak, inkább a sport a lényege - legalábbis az elején még ezt hisszük, a résztvevőivel egyetemben. Aztán szépen kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik... 

A halálraítélt (2007)
Listánk egyetlen olyan filmje, amelyik nem a jövőben játszódik - mára utolérték magukat a vészes jóslatok a média változásairól? A történetben itt már megjelenik persze az internet is: ezen közvetíti a milliárdos főszervező azt az illegális játékot, melynek keretében halálraítéltek ölik egymást egy szigeten a szabadságért. A végén persze csak egy maradhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.