Nyárutó - Túszul ejt a szerelem

Forrás: UIP/Paramount Pictures/Fotó: Dale Robinette -
Kate Winslet film érzelem mozi szerelem szökött rab túszejtés rettegés premier thriller
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néha úgy jön be a boldogság az ajtódon, hogy elsőre sorscsapásnak gondolod. Így van ezzel Adele (Kate Winslet) is, aki gyermekét egyedül nevelő, depressziós, beszürkült anyukaként éli mindennapjait, amikor túszul ejtik saját otthonában. A folytatás akár thriller is lehetne, de ebben a filmben egészen másféle fordulatot vesz a történet. A Nyárutó premierjén jártunk.

A sztori röviden. Sebesült férfi szólítja meg az édesanyjával egyedül élő, 13 éves Henryt a szupermarketben, és nem hagy kétséget afelől, hogy teljesíteni kell a kérését - be akar költözni a házukba, hogy pihentesse sérült lábát. A férfi benne van a hírekben: szökött fegyenc, aki emberölésért tölti 20 éves büntetését. A kiszolgáltatott nő beengedi, nem is tehetne mást, ám az első pillanattól kezdve a rettegés mellett valami más is színezi kettejük viszonyát - a visszafojtott szexuális vágy, amely hamar utat tör magának. Már akkor is szenvedély vibrál kettejük között, amikor a férfi megkötözi a nőt, hogy az esetleg rájuk törő rendőrség ne vádolhassa meg az asszonyt szökött fegyenc bújtatásával.

Forrás: Forrás: UIP/Paramount Pictures/Fotó: Dale Robinette

Később elhagyják a túszejtős kellékeket és azt adják egymásnak, amire a másik vágyott: férfias aprómunkát a ház körül, majd imádni valóan finom pitét és reggelit, később szexet, szerelmet és a családi boldogság ígéretét. Három napra – hiszen szorul a hurok a szökött fegyenc körül.

Lassacskán, kettejük óvatos ismerkedéséből kiderül, hogy előző kapcsolatukban megsebződtek - az asszonyt elhagyták a titkárnőért, a férfi féltékenységében követte el az emberölést. Különös tükröt tart a történet a párkapcsolatokról: a szereplők ugyanis egytől egyig rendes emberek - igen, az exek is -, csak éppen nem tudták azt adni magukból, ami a másiknak kellett volna… És ezek a rendes emberek mégis olyan elemi boldogtalanságot élnek át, amelynek elviselése megbénítja az életüket.

Forrás: UIP/Paramount Pictures/Fotó: Dale Robinette

Kate Winslet színészi játéka - és úgy egészében ő maga - izgalmas élmény. Egészen közelről fotózott szarkalábai ellenére gyönyörű arcán a finom rezdülései elárulják, ez a nő tényleg tudja, nem csak eljátssza, mivé tesz a boldogtalanság, a férfi hiánya, a szerelem elvesztése… (A színésznőt élete során két nagy párkapcsolati veszteség is érte, egyik partnere csontvelőrákban halt meg, első férje pedig nem sokkal gyermekük születése után elhagyta. Ma viszont boldogan nevelgeti három apától született három gyermekét, köztük a december eleji Medvécskét, ahogyan azt korábban mi is megírtuk.)

És ahogy a férfi (Josh Brolin) szeretetteljes pillantása kibontja páncéljából a vágyakozó szerelmest, szemünk láttára alakul át zárkózott, pánikbetegséggel küzdő asszonyból boldog nővé - és jutunk el a meglepő végkifejletig, amely sokunk hitét visszaadja: létezik örök szerelem.

Extra tippünk:

Ha tetszett a film, olvasd el a regényt is, amelynek alapján a filmet forgatták!
Joyce Maynard: Nyárutó - Közeledik a nyár vége, a munka ünnepe fullasztó hőséggel köszönt a New Hampshire-i Holton Millsre, ahol a magányos, tizenhárom éves Henry többnyire tévénézéssel, olvasással és álmodozással üti el az idejét; egyetlen társasága elvált és érzelmileg labilis anyja. Az ünnepi hétvége előtti csütörtökön azonban egy titokzatos, vérző férfi, Frank kér segítséget Henrytől. A következő öt nap alatt Henry megismeri az élet legfontosabb leckéit, a féltékenység torokszorító fájdalmát, az árulás erejét, hogy áldozatot kell hoznunk a szeretteinkért - és hogy érdemes várni az igaz érzésekre.

A Nyárutó egyszerre érzelmes női film és fojtott légkörű, izgalmas thriller, ezért pároddal együtt nézhetitek - jó szórakozást kívánok hozzá!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.