7 hollywoodi legenda, akivel kiszúrt Oscar

Forrás: AFP/Getty Images/Kevin Winter -
Oscar-díj Amerikai Filmakadémia Oscar 2014 legendás filmesek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehet valaki színészóriás, filmtörténeti jelentőségű rendező, korszakos nőszimbólum - Oscar-díjat egyáltalán nem biztos, hogy kapni fog, köszönhetően az Amerikai Filmakadémia sajátos módszereinek és furcsa döntéseinek. A Life.hu összegyűjtötte a legigazságtalanabb döntések áldozatait.

Alfred Hitchcock

Úgy tűnik, bő ötvenéves, végig élvonalbeli rendezői pályafutás, számos filmtörténeti újítás és korszakos klasszikus nem elég ahhoz, hogy egy rendezőt mindenképp megdobjanak legalább egyszer egy nyamvadt kis aranyszobrocskával. Hitchcockot ötször jelölték a díjra, de mindig más vitte végül haza Oscart - őt pedig 1968-ban megajándékozták egy életműdíjjal, érezve a helyzet kínosságát. Ennél kínosabb már csak az volt, hogy ezek után még a nyolcvanas évekig tovább alkotott, változatlan színvonalon, és továbbra is igazi Oscar nélkül.

Forrás: AFP

Charlie Chaplin

Ekég valószerűtlen, hogy valaki ott szerepeljen a filmtörténeti lexikonok címlapján, az alakja szimbóluma legyen magának a mozinak, mégse kapjon soha egyetlen Oscar-díjat sem, nem igaz? Pedig Chaplinnel ez történt. Az igazság kedvéért hozzá kell tennünk, hogy egyszer azért nyert, de filmzenéért (!), és egy tiszteletbeli Oscart is kapott - de színészként és rendezőként sosem ismerték el a gálán.

Chaplin a Diktátor című filmben Forrás: AFP

Marlene Dietrich

Korszakos szexszimbólum, nőideál, klasszikus mozik szereplője, háborús érdemrenddel kitüntetett aktivista, öt évtizedes karrier birtokosa - mindez kevés egy Oscar-díjhoz. Sőt, Marlene Dietrichet még jelölni is csak egyszer jelölték: 1930-ban a Marokkó című filmért. Akkor még igencsak fiatal díjnak számított az Oscar, és vélhetően Dietrich sem sejtette, hogy ez lesz az utolsó köze hozzá...

Forrás: AFP

Peter O’Toole

Minden idők egyik legpechesebb színésze volt Oscarok terén a nemrégiben elhunyt Peter O’Toole: olyan, díjakkal teleszórt filmekben szerepelt, mint az Arábiai Lawrence vagy Az oroszlán télen, és még őt is jelölték értük (összesen nyolc alkalommal), de egyszer sem hirdették ki végső győztesként. A történet vége a szokásos: életműdíj 2003-ban - és utána még egy igazi jelölés, az időskori remek Vénuszért, de persze ismét sikertelenül.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevin Winter

Richard Burton

Equus, Nem félünk a farkastól, Becket... valamelyiknek azért Oscart kellett volna érnie, nem? És még felsorolhatnánk négy másik címet, ugyanis összesen hétszer jelölték Burtont a díjra, de egyszer sem nyerte el. Ő még tiszteletbeli Oscart sem kapott, és a mellőzésében állítólag szerepet játszottak a botrányos és nyilvánosság előtt zajló szerelmi ügyei is.

Richard Burton a Kémek a sasfészekben című filmben Forrás: AFP

Glenn Close

A még aktív színésznők közül Glenn Close a legnagyobb Oscar-antimágnes: hatszor jelölték már, de egyszer sem nyerte meg. Végzetes vonzerő, Veszedelmes viszonyok... egyik sem volt elég, sőt még az sem, amikor két éve az Albert Nobbsban egy férfiként élő nő szerepében, alaposan elmaszkírozva nyújtott elképesztő alakítást. Pedig az ilyesmit az Akadémia szeretni szokta.

Forrás: AFP/Getty Images/Steve Jennings

Leonardo DiCaprio

A felsorolt szélsőséges esetekhez képest azért látszik, mennyire nem vészes Leonardo DiCaprio helyzete, hiába csinálnak előszeretettel poént mostanában az Oscar-nélküliségéből. Eddig háromszor jelölték (Gilbert Grape, Aviátor, Véres gyémánt), még csak 40 éves, idén két jelölése is van A Wall Street farkasáért (főszereplőként, és producertársaival a legjobb film díját is ő venné át), szóval előbb-utóbb meglesz az, Leo! Addig pedig vigasztalásul felsoroljuk, hogy a mai hollywoodi élmezőnyből még kik azok, akiknek szintén nincs Oscarja: Brad Pitt, Tom Cruise, Johnny Depp, Edward Norton, Robert Downey Jr.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevin Winter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.