Péterfy Bori: "A nő ezer szerepnek felel meg"

Fotó: Merényi Dávid -
Amadeus Budapest Park Kultúrcsemege Nagy Fruzsina (jelmeztervező) Mundruczó Kornél Barnoff Tamara koncert Péterfy Bori Mojzes Dóra Schilling Árpád
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kultúrcsemege az énekesnővel a Budapest Parkban rendezett június 25-i Péterfy Bori & Love Band koncert előtt.

Interjúnk időpontjának egyeztetése a szokásos módon alakul: "Majd hívj, és ha rá tudom bízni valakire a kisfiam, akkor összejöhet…"

Kézenfekvő az első kérdés: mennyire rendezte át a kisfiad érkezése a mindennapjaidat?

Elég bonyolult lett. Nyáron kétlaki életet élünk, Visegrád és a Duna-part közelében van egy kis ház, ahová kiköltöztünk, így sokat utazom. Hétköznap én érek rá jobban, a hétvége viszont a koncertek miatt sűrű, olyankor a férjem vigyáz többet Domára. Azért valahogy mindig megoldjuk egymás között.

Fotó: Merényi Dávid

És lelki értelemben hogyan dolgoztad fel ezt a változást? Magamról tudom, hogy a lányaim születése után milyen nehéz volt megküzdeni az örökös lelkiismeret-furdalással. Hogy éppen másra figyelek, nem rájuk...

A nők ezerarcúak, könnyebben idomulnak az ilyen változásokhoz. Míg a férfi szerencsés esetben egyetlen feladatot visz egész életében, a nő ezer szerepnek felel meg. Azt tudtam, hogy a koncerteket és a színészetet nem akarom abbahagyni, de néha a maximalizmusból engednem kell. Azt a legnehezebb elfogadni, hogy eltűnt az életemből az idő. 10 percek maradnak arra, amivel régebben napokat töltöttem!

Talán ott nyertél egy kis időt, hogy a színészet most kevésbé van jelen az életedben?

Igen, a színészet az egyik véráldozat. A Nemzeti után több megkeresést is kaptam, Mundruczó Kornél hívott, akinek a legtöbb darabjában szerepeltem, és a Krétakörből Schilling Árpád - elgondolkodtam ezeken a felkéréseken, de rájöttem, hogy ez most nem fér bele. Nyáron a koncertek miatt különösen nem. Tavaly, amikor a Terápiát forgattuk, nagy ajándék volt, hogy éppen őszre esett. Nem torlódtak össze a feladatok - de hát ilyen szerencsésen csak ritkán alakulnak a dolgok. Nem lehet rá számítani. De biztos vagyok benne, hogy ez csak idő kérdése, és hamarosan jön majd egy olyan felkérés, amit nyugodt szívvel tudok elfogadni.

Ezek szerint most a koncert jelenti a színpadot. Milyen lesz a Budapest Parkban fellépni?

Az a csúcspont! A főváros legnagyobb, legszínvonalasabb koncerthelyszínévé nőtte ki magát, ott tényleg nagyon kellemes fellépni. Nagy szaktudású emberek dolgoznak a háttérben, azt érzed, hogy figyelnek rád. Még a backstage is nagyon szuper - ritka kincs ez a hazai helyszíneken!

Annak idején a Szigeten láttalak, ahol karnyújtásnyira voltál a nézőktől, meg tudtalak volna érinteni. Ez a közelség nem veszik el a Budapest Park hatalmas színpadán?

Ettől nem tartok! Én mindig kimászom az emberekre, semmi sem tud határt szabni, itt is meg fogom oldani, ha ezt diktálja a pillanat.

Fotó: Merényi Dávid

És azt tudod már, milyen szettben lépsz fel?

Mojzes Dórától származik a legtöbb fellépőcuccom, most is ő csinál nekem valami őrületet a koncertre. Nincs állandó stylistom, mindig én rakom össze a szettet. Vannak ruháim Barnoff Tamarától is, és sokat segít Nagy Fruzsina jelmeztervező barátnőm. A ruhaválasztásnál az a legfontosabb, hogy jól tudjak benne mozogni, egyszerre legyen sportos és látványos. A szoknya erre nem alkalmas, a közönségbe való beugrálás nehezen menne benne, inkább a sort, leggings valami izgalmas felsővel. Egy biztos, saját ruha lesz – ugyanis nem vagyok az a típus, aki elhoz egy ruhát, aztán koncert után visszaviszi. Annál sokkal aktívabb vagyok, kúszok-mászok, ha kell, gyakran igencsak lehasználom a szettet. De ez hozzátartozik a színpadi jelenlétemhez.

A nyár további részben hol lesznek még koncertjeid?

A fesztiválok nagy részén és vidéki városokban. A pontos helyeket és időpontokat a Facebook-oldalunkon követhetik a rajongók.

2013 novemberében jelent meg legutóbb lemezetek, a Fehér éjszakák. Mikor várható a következő?

Már agyalunk rajta, de ez hosszú folyamat, szerintem jövő tavaszra fog összeállni. Sok szöveget én írok, aztán vannak bevált íróink is, a zenét pedig a producerünk, Tövisházi Ambrus szerzi hozzá. Egy számot már ismerhettek róla, ez a Bosszúálló rockandroll.

Úgy terveztétek, hogy a Fehér éjszakák látható lemez lesz, minden számához készül klip. Ez a tervetek megvalósult?

Igen, február óta látható az interneten. Csodálatos, kreatív emberek tették hozzá a maguk művészetét - szerelemből. Nagyon eklektikus anyag lett, klipek, mozgó festmények, szürreális látványvilággal.

Megütötte egy szó a fülemet: szerelemből?

Persze, Magyarországon egy ilyen vállalkozásra nem lehet annyi pénzt összeszedni, amennyibe valójában kerülne. Az utómunkában nagyon sokat segített az Umbrella nevű cég, nélkülük esélyünk se lett volna megvalósítani ezt az álmot.

Ennek a rovatnak a végén mindig ugyanazt kérdezem: mit ajánlanál a saját kultúrcsemegéid közül?

Az első kézenfekvő lesz: a könyvhétre jelent meg a bátyám, Péterfy Gergely könyve, a Kitömött barbár. Nagyon izgalmas történet Kazinczy barátjáról, Angelo Solimanról, egy fekete bőrű férfiról, aki rabszolgaként került a bécsi udvarba, ahol korának legkulturáltabb és legizgalmasabb férfija lett, de a halála után megnyúzták, kitömték, és kiállították a Bécsi Természettudományi Múzeumban. Mindig olvasom a testvérem írásait, alig várom, hogy erre a regényre kerüljön a sor! A második legyen egy színházi premier: az Amadeus a Belvárosi Színházban, Mozart és Salieri szerepében Keresztes Tamással és Kulka Jánossal. A harmadik pedig Mundruczó Kornél Fehér isten című díjnyertes filmje - jó lenne, ha nemcsak a nagyvilágban, hanem itthon is sokan megnéznék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.