Robert Pattinson vámpír Kristen Stewart Kirsten Dunst vámpírlány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi időben reneszánszát éli a vámpírfilm, ez pedig kiváló lehetőséget nyújt a fiatal színészeknek arra, hogy a karrierjüket túlméretezett szemfogakkal alapozzák meg. Bemutatunk egy csapatnyi olyan vámpírfiút és vámpírlányt, akik messzire jutottak Hollywoodban — köztük a mozik műsorán jelenleg két filmmel (Ha maradnék, A Védelmező) is szereplő Chloë Grace Moretz-el.

Robert Pattinson

Ki mással is kezdhetnénk a listát, mint annyi tinilány álompasijával, az Alkonyatban halovány és "vegetáriánus" vámpírlegényt alakító Robert Pattinsonnal? Aki a gyorsan jött hihetetlen népszerűséget okosan használta ki, ráadásul az utóbbi időben még azt is bizonyítani látszik, hogy az igazi színészi teljesítményt nyújtó szerepekhez is van affinitása: a Bel Ami és a Cosmopolis még nem volt túl nagy durranás, de az Országúti bosszú legemlékezetesebb alakítása egy félkegyelmű útonálló képében már Pattinsonhoz kötődik. A jelenleg is játszott Térkép a csillagokban mellékszerepe pedig már ujjgyakorlat számára, hisz egy feltörekvő, jóképű színészpalántát alakít - mint amilyen egykor ő is volt, a vámpírság előtt.

Kristen Stewart

Ha már Alkonyat, akkor nem hagyhatjuk ki Pattinson egykori partnernőjét sem, a vámpírba szerelmes emberlányból vámpírnak gyereket szülő és vámpírrá átváltozó Bellát megformáló Kristen Stewartról sem. A rosszakarói szerint száját soha be nem csukó porcelánbőrű szépség egy másik testhezálló szerepben, Hófehérkeként folytatta a karrierjét a mese akció-fantasy feldolgozásában (Hófehér és a vadász) - sőt, a hírek szerint jönnek a folytatások is. De színészi képességek terén is bizonyított már: egyrészt a Kerouac-feldolgozás Útonban, másrészt a fesztiválkedvenc Camp X-Ray című filmben, ahol kemény guantanamói börtönőrt alakít, a hírek szerint elsőrangúan - sajnos a film magyar forgalmazásáról egyelőre nincs hír.

Kirsten Dunst

Bizony-bizony, ő is vámpírlányként, sőt vámpírkislányként kezdte: a karrierjét megalapozó film az Interjú a vámpírral volt, melyben 12 évesen alakított egy gyerektestbe zárt örökéletű vérszívót. Aztán a kislányból nagylány, sőt szőke szépség lett, aki kisebb filmek és szerepek után Pókember barátnőjeként lett igazi hollywoodi sztár - de ne feledkezzünk meg Sofia Coppola rendezőnővel történt együttműködésekről sem (Öngyilkos szüzek, Marie Antoinette), legutóbb pedig Lars von Trier keze alatt alakított igazán emlékezeteset a Melankóliában.

Alexander Skarsgård

Ugyan sorozatból érkezett a listánkra a svéd színész, de a True Blood megkerülhetetlen, ha a vámpírmítosz jelenkori alakváltozatairól beszélünk. A fülledt hangulatú Louisiana egyik kisvárosában játszódó, erotikával és természetfeletti lényekkel telezsúfolt szériában ugyan akad több vámpír is, közülük mégis a bő ezeréves, viking harcosból vámpírrá lett Eric az, aki az évadok során a legtöbb karizmát (és iróniát) volt képes felmutatni. Az őt megformáló Skarsgård pedig azóta a nemzetközi moziszerepekben is válogathat, és ügyesen ingázik az európai művészfilmek (mint a már említett Melankólia, vagy A Kelet) és a hollywoodi szuperprodukciók (Csatahajó, Az emlékek őre) között.

Chloë Grace Moretz

Gyerekszínészként kezdte apróbb szerepekkel, aztán 2010-ben jött el neki az áttörés, amikor tinilányként két fontos filmben is nagyot alakított: a vicces Ha/ver-ben erőszakos szuperhős-iskoláslányt, az Engedj be! amerikai változatában pedig fiatalkorú vámpírt. Azóta sorban kapja a jobbnál jobb szerepeket, és él is velük, így pedig Hollywood legígéretesebb és legtehetségesebb fiatal színésznőjévé vált. Csak a legfontosabbak: A leleményes Hugo, Éjsötét árnyék, Carrie - e hónapban pedig A Védelmező és a Ha maradnék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.