Egy jó fekete mindig divatos - Eláruljuk az új kávétrendeket

Forrás: Thinkstock -
cappuccino kávézó espresso barista fekete kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
El sem tudod képzelni a reggeleket egy bivalyerős eszpresszó vagy egy habos kapucsínó nélkül? Eláruljuk, min ügyködnek mostanság a baristák. 

Egyre több szuper újhullámos kávézó nyitja meg kapuit Budapesten, ahol olyan kávékülönlegességeket készítenek a baristák, amik után szinte biztos, hogy soha többet nem kér szirupot vagy bármilyen más mesterséges ízt a kávéjába az ember.

Forrás: Thinkstock

A flat white az új kapucsínó

Míg az elmúlt években mindenki kapucsínót vagy lattét kért a randin vagy csajos reggelin, illetve eszpresszót a munkahelyi kávézások, megbeszélések alkalmával, most a flat white hódít a legszélesebb körben. A flat white ízlés szerint egy vagy két eszpresszó és forró tejkrém keveréke. Hasonló a kapucsínóhoz, de nagyobb az italban a kávé és kisebb a tej aránya.

Ha maradsz a klasszikus eszpresszónál, kóstold meg az eszpresszó macchiatót, azaz a tejhabos eszpresszót a sima tejjel felöntött verzió helyett. Kb. 1 centi tejhab kerül a feketédre, nagyon kellemes ízt adva neki.

Ha úgy fogyasztanád a reggeli koffeinadagodat, mint az amerikai filmszereplők, válaszd a nagy pohár americanót, azaz az eszpresszót, sok forró vízzel hígítva.

Ha valami igazán különlegeset kóstolnál, és van időd, igyál egy csepegtetős kávét.

Forrás: Thinkstock

Tejhab helyett tejkrém

Néhány helyen még belefutunk az igazi retró tejhabba, amiben túl sok a levegőbuborék, ezáltal olyan kemény, hogy megáll benne a kanál. Ha azt hiszed, a jó kapucsínó titka a nagy és kemény hab, tévedsz. Próbáld ki, milyen, ha selymes tejkrémmel készül, azaz a lehető legkevesebb bennehagyott buborékkal. Imádni fogod.

Forrás: Thinkstock

Újhullámos helyek a városban

Akár munka előtti felébredéshez, akár csajos dumapartikhoz remek helyek találhatók Budapesten. Az Espresso Embassyban megkóstolhatod a különleges drop kávékat, a Fekete kávéit magaddal viheted a közeli Károlyi kertbe, és a napsütéses parkban fogyaszthatod el. A Madách téri My Little Melbourne-ben megismerkedhetsz az igazi ausztrál kávézók hangulatával. A budai Barako Kávéházban nemcsak a szifonban készült remekművet vagy a holland kávét kóstolhatod meg, de ráadásul egy Fülöp-szigeteki barista ad tanácsot a választásban. Ha még nem ittál hideg tejhabot, akkor pedig irány a Tamp&Pull!

My Little Melbourne (balra),Tamp&Pull (jobbra) Forrás: My Little Melbourne,Tamp&Pull

Amilyen a kávéd, olyan a személyiséged

Egy friss kutatás szerint sok mindenre lehet következtetni az emberek kávéfogyasztási szokásaiból.

Az eszpresszó-kedvelő: Vezető személyiségek, kitartó dolgozók, adrenalinfüggők fogyasztják előszeretettel a presszókávét. Állítólag a legjobb szeretők cukor és tej nélkül isszák.

A tejeskávé-ivók: Gyakran szeretetéhes, bohókás személyek kedvence a latte. A tejeskávé-fogyasztók gyakran önbizalomhiányosak.

A kapucsínó-függő: Optimista, nyitott, könnyed és bohókás a kapucsínót kedvelő ember. Nagyon kritikus, a párválasztást illetően is.

A koffeinmentes-kávés: Gyakran az egészség megszállottjai választják a koffeinmentes kávét. A decaf kedvelői általában nem szeretik a kockázatokat.

Kávészótár kezdőknek

Ha ezeket a kifejezéseket ismered, nem érhet meglepetés.
Crema: Az eszpresszó tetején keletkezett krémréteg.
Doppio:
Gyakran hallhatod ezt az olasz kifejezést a baristáktól. Egész egyszerűen dupla presszókávét jelent.
Espresso con panna: Tejhabos eszpresszó trükkösen megfogalmazva.
Frappuccino: Nem, nem a kapucsínót írták félre, jégkockákkal lehűtött, cukrozott tejeskávét iszol, ha frappuccinót kérsz.
Latte art: Ha a kávédat virágmintásra öntötték ki a bögrébe, esetleg kiscica vagy szívecske alakú a tejhab, akkor bizony latte art készült neked.

Hány bögre kávét iszol meg naponta? Eláruljuk, mennyi az ajánlott mennyiség. A kávé ráadásul még a fogyókúrádban is segít. Próbáld ki!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.