A farsang farkán popsit szurkáltunk, üvöltöztünk és eltemettük a telet

Fotó: Margitay Klára/Life.hu -
Mohács tavasz Duna álarc UNESCO tradíció termékenység hagyomány Busó busójárás tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamvazószerdáig tart, így kedd este, február 17-én véget ér Mohácson a farsang egyik legszínesebb és leghíresebb mulatsága, a busójárás. A sokszor rémisztő maskarákat, a hatalmas bekecseket, vagyis ezt a különleges, látványos népszokást természetesen a Life.hu sem hagyhatta ki.

Fiatalság, bolondság

Gyermekként a busók félelmetesek voltak, dühítően nyomulósak és büdösek. Felnőttként különlegesek, viccesek, bohókásak, kicsit őrültek és kifejezetten mutatósak. Már egyáltalán nem ijesztőek az élénk színű, faragott fűzfamaszkok, az óriási kecskeszarvak, sem pedig a jellegzetes fegyverek; a hatalmas buzogányok, a méteres kereplők, vagy éppen a legfurfangosabb pénisz alakú botok, bökdösők.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Pákolitz István: Busó farsang

Szőrével kifelé fordítják mind a subákat, madzaggal kötik át, ráfűzve kong a kolompjuk; zúgva-búg a busók nagy kürtje, amott a kereplők vad recsegésétől visszhangzik messze a tájék, mintha pokolból támadt volna az ördögi népség, várja az indítást a busó-had.

Ahogy az az Origo busócikkéből is kiderül, a tradíciók szerint a felvonulás a partraszállással kezdődik, és ez farsangvasárnapon is így volt. A Szigetről csónakba szállt busók éktelen rikoltozás és kereplőzaj közepette eveztek át a Dunán, mi pedig a parton rohantunk feléjük és eléjük, nehogy lemaradjunk hajóik érkezéséről. A szerencsések, akik elkapták a menetet, a busócsoportokkal együtt csatlakozhattak a felvonuláshoz, amely az egyik legfontosabb momentuma volt a február 12-től kedd éjjeléig tartó ünnepségsorozatnak.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

A vízkereszttől hamvazószerdáig, azaz a nagyböjt kezdetéig tartó farsangi időszak csúcspontja Mohácson egyértelműen a karnevál, amelyet idehaza a népnyelvben csak a farsang farkaként emlegettek. Ez tulajdonképpen három napig, farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó télbúcsúztató ünnepség.

Legszívesebben meztelenre vetkőznék

Vasárnap úgy tűnt, a télbúcsúztatás igencsak jól sikerült, a szikrázó napsütés ugyanis komoly fejfájást okozott a tetőtől talpig beöltözött busóknak. Petibusó, aki kérte, hogy hozzászólását ezen a néven tegyem közzé, és aki mindössze egy cigaretta erejéig és idejéig szabadult meg álarcától és az alatta megbúvó símaszktól, elmondta, hogy ennyire még sosem izzadt a busóhacuka alatt az évek során. Pedig már nem először öltötte fel méretes bekecsét és kötötte a derekára a súlyos kolompokat. "Legszívesebben meztelenre vetkőznék, de nem lehet, és persze nem fogok. Ez a nap, illetve ez a hét erről szól, szóval mindent ki fogok bírni. Ezt elszívom, aztán megyek, és ijesztgetek, szurkálok és pörgetek tovább."

Illusztráció Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Azt a kérdést, hogy mit is ért pontosan szurkálás alatt, válasz nélkül hagyta, és egy széles mosollyal nyugtázta, melyből rögtön tudtam, mire gondol. A busók pálcákkal, villákkal és makkvégződésű rudakkal való bökdösését a nők egy bizonyos életkorig riasztónak, onnan felfelé inkább hízelgőnek találják, de persze vannak olyanok is, akiket zavarba ejt a dolog, mások pedig egyenesen irtóznak tőle.

!

A 16-17. században bujaságot szimbolizáló szokásai miatt általában tiltották a farsangi mulatozást, de a hagyományok erősebbnek bizonyultak, mint az egyházi rosszallás.

"Mivel farsangkor rájuk nem vonatkoznak a hétköznapok erkölcsi szabályai, vonulás közben kisebb csoportjaik be-betérnek a házakba, kocsmákba egy-egy sajátos csíny, műsorszám erejéig. Szokás még a pajzánkodó nővadászat is, a bámészkodó szemrevalóbb hölgyek kirángatása és ölelgetése. A buzogány sem hiábavaló kellék, amellyel gyakran illetlen testtájékon bökdösik meg a hölgyeket" - derül ki az Origo írásából.

/1502/Szexs20152161244

A tél megy, a tavasz érkezik

Peti tehát elment szurkálni, az érdeklődő tömeg pedig ezen a napsütötte vasárnap délutánon sorfalat képezve csodálta a legkülönfélébb szekerek és busójárgányok, valamint az álarcosok felvonulását, amely a Kóló térről indult a Széchenyi térre.

Ezután, ahogy ez már csak lenni szokott, hatalmas buli vette kezdetét a Busóudvar színpadán, ahol volt busóavatás, és az 1200 résztvevőből kiválasztották a busók busóját is. Majd jött a farsangi koporsó vízre bocsátása, melyre rengetegen voltak kíváncsiak. A tél szimbolikus elbúcsúztatása után pedig már csak a Széchenyi téri máglyagyújtás és a busók körtánca volt hátra, ami annak ellenére, hogy a programok egészen február 17-ig tartanak, gyönyörű megkoronázása volt a rendezvénynek. És persze az egész farsangi hétvégének is, amelyről mindenki kellően megszurkálva, üvöltözve és kerepelve tért haza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.