musical film Grease
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egy majd’ 30 éves musical dalaira a mai napig rázzák a popójukat bulikban az emberek, az azt jelenti: örökzöld klasszikusról van szó, és ez nem csak a zenére, de a filmre is igaz. Összegyűjtöttük a valaha egyszer, valaki által itthon Pomádénak elkeresztelt Grease legemlékezetesebb momentumainak tízes listáját. 

Ott kezdődik, ahol más film véget ér

Tengerpart, fiú és lány, boldog, beteljesült szerelem: a Grease nyitó képei olyanok, mint más romantikus filmeknél a befejezés szokott lenni. Ki is kacsintanak erre a párbeszédekben, amikor következik a nyárvégi elválás: „Ez a vége?” — kérdezi Olivia Newton-John. „Dehogy, csak most kezdődik!” — vigyorog Travolta.

Forrás: Youtube

Első nap a világ legtúlkorosabb sulijában

Elkezdődik az iskola, az első tanítási napon megismerjük az összes fontosabb szereplőt, és döbbenten állapítjuk meg, hogy cseppet sem néznek ki gimnazistának. Ami nem csoda: a főszereplőgárda nagy része az akkor 24 éves Travoltától felfelé helyezkedett el életkorban, Olivia Newton-John például 30, a Rizzót játszó Stockard Channing pedig 34(!) éves „tini” volt.

A párhuzamos valóságok dala

A klasszikus „Summer Nights” című dal valójában egy duett, amit mégsem együtt énekel a két főszereplő, hanem párhuzamosan két helyszínen — és azt is ékesen illusztrállja, mennyire másképp éli meg (és adja elő) ugyanazokat a nyári szerelmes emlékeket egy fiú és egy lány.

Forrás: Youtube

Travolta és a sport

A szerelmi bonyodalmak közepette Olivia Newton-John a gimi focicsapatának egyik tagjával randizik — akit a szőke(!!!) Lorenzo Lamas játszott. Travolta pedig fel akarja venni a versenyt izomban is, így a tesitanár segítségével edzeni kezd, de egyik sportág sem igazán válik be nála. A sztori szerint azért, mert akkora vagány, de a képsorok inkább Travolta erősen feminin mozgásáról tudósítanak.

Táncverseny, filmes áthallásokkal

A suli tornatermében óriási táncversenyt rendeznek, amiről még a tévé is élőben tudósít. Ki más nyerhetné ezt meg (még ha a partnere változik is menet közben) egy évvel a Szombat esti láz után, mint John Travolta? Mai szemmel nézve a Grease-t pedig egyből eszünkbe juthat a Ponyvaregény legendás táncverseny-jelenete is.

Forrás: Youtube

Nem csak rázzák a popót

Hanem mutatják is. A suli vagány jampijai kihasználják az élő tévéadás előnyeit, és a nadrágjukat letolva állnak be a kamera elé az est poénja kedvéért. Ami miatt másnap a sulirádióban az FBI tudományos fenékazonosításával fegyegetik őket.

A rosszlány dala

A suli legvagányabb „rosszlánya” (és a film egyik legjobb karaktere) Rizzo, aki persze semmi olyat nem csinál a történetben, amin egy mai átlaggimis ne tenne túl nap mint nap. Mégis meghurcolják, főleg amikor elterjed a (később hamisnak bizonyuló) pletyka, hogy terhes. A mindig magában tartott fájdalmát pedig dalban mondja el, a képmutatással is szembesítve a környezetét.

A tanerők komikuspárosa

Ugyan csak keveset tűnnek fel a színen, de a szarkasztikus humorú igazgatónő („Néhány perc múlva az egész ország látni fogja az iskolánkat. Isten segíts!”) és a mindent összekeverő, elvesztő, folyton elérzékenyülő idős titkárnő vígjátéki párosának minden pillanata aranyat ér.

Halálosan menő iramban

A gimis srácok saját kezűleg felspécizett új csodajárgánya versenybe száll a rivális suli menőjének kocsijával: a helyszín egy kihalt víztározó feneke, a tét pedig a csajok „birtokjoga” (bármit is jelentsen ez). A már-már kémfilmekbe illő akciójelenet (kerékből kiereszthető pengék?) győztese természetesen csak Travolta lehet.

Forrás: Youtube

A jókislány bőrnadrágban

A Grease másik óriási és máig élő slágere a „You're the One That I Want”, ami igazából a boldog beteljesülés dala: a kissé megjavult rosszfiú és a bombanővé változott jókislány vall benne szerelmet egymásnak egy vidámparki fináléban.

Hamarosan nálunk is

A Szurdi Miklós rendező munkájával megvalósuló musicalban feltűnik Vastag Csaba, Kiss Ramóna, Gesztesi Károly és Görgényi Fruzsina. Premier 2015. október 16-án lesz a SYMA Rendezvényközpont színpadán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.